Afbeelding
Foto: Ingezonden

Bussen voor schooljeugd

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – Sinds 1993 heeft Mariahout een gymzaal. Daarvoor gingen schoolkinderen met de gymbus naar 'De Klumper' in Lieshout. Naast een gymbus stonden er bij de Bernadetteschool regelmatig een zwembus, bibliobus en tandartsbus geparkeerd. Witte gij't nog?

De Klumper
Generaties kinderen gingen met de gymbus naar Lieshout om in 'De Klumper' te gymmen. Het sportcomplex lag tegen basisschool 'De Fontein' aan, in de straat die 'De Klumper' heet. De sporthal is afgebroken. Een nieuw complex verscheen aan de Papenhoef. Toen Ad de Beer in 1975 als leerkracht aan de Bernadetteschool begon, werden schoolklassen al naar Lieshout vervoerd. "Gymonderwijs is niet altijd een verplicht onderdeel van het lespakket geweest", legt Ad uit. "Net als in mijn jeugd in Rooi zullen de Mariahoutse kinderen alleen af en toe buiten hebben mogen spelen."

Gymbus
Mariahout ging op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen met de bus naar 'De Klumper'. De zaal was via een optrekbare scheidingswand in tweeën te verdelen. Mariahout gebruikte de hele ruimte. "Het was fijn om zo'n grote zaal te kunnen gebruiken", vertelt Ad. "Groep acht bleef een kwartier langer, zodat ze aan het einde van het schooljaar eerder vakantie hadden. De meeste groepen gymden ongeveer drie kwartier." In de eerste klas kreeg de leerkracht assistentie van veterstrik-oma Martina van den Heuvel. Kleindochter Leonie herinnert zich dat goed. Haar oma was bij de kleinsten altijd van de partij. Ilse Barten is ooit verschrikkelijk geschrokken. "We zagen vanuit de bus brand in onze straat", vertelt ze. "Angstige momenten werden met buurkinderen gedeeld. Achteraf was het niet mijn huis." Jacqueline de Groot schreef liefdesbriefjes die in de bus gegeven werden.

Zwembus
In 1993 was de gymzaal aan de Bernadettestraat klaar, maar enkele klassen maakten nog steeds gebruik van de bus om naar de zwemles te gaan. Zwembad De Wissen in Helmond was de eerste plek waar zwemonderwijs gegeven werd. Men begon in de derde klas en kreeg twee jaar les. Strenge badmeesters, het trapje over naar 'het haak' en dan letterlijk in het diepe gegooid worden. Later werden kinderen naar Nuenen en Son vervoerd om daar de beginselen van het zwemmen te leren.

Bibliobus
Om het lezen te stimuleren werd door plaatselijke bibliotheken een bus ingezet van de Provinciale Bibliotheek Centrale. "Deze bibliobus reed volgens een vast rooster in kerkdorpen als Mariahout om boeken uit te lenen", vertelt bibliothecaresse Franka de Vries. Leerlingen van de basisschool bezochten de bibliobus klassikaal. "Je begeleidde met onderwerpen waar ze op dat moment mee bezig waren." Op de bus zaten vaste krachten, maar ook ouders deden vrijwilligerswerk. Op de foto staan Franka's collega's Anneke Jansen en Rien Snijders. Ze leenden uit aan kinderen en volwassenen. In het begin stond de bus er ook 's avonds. "Contacten met de Bernadetteschool waren goed", vertelt Franka. "Veel moeite werd gedaan om de bus te behouden." Franka is blij dat de bibliotheek nu op school is. Door structurele samenwerking met school wordt gewerkt aan het vergroten van leesplezier. Voor volwassenen is er in samenwerking met Zorg om het Dorp ook nog steeds de mogelijkheid om boeken te lenen.

Tandartsbus
Leonie van den Heuvel merkt via Facebook op dat ze ook herinneringen heeft aan dat busje. "Zo'n SRV-bus met achterin een tandartsstoel met een tandarts die je niet kent. Voorin een bankje met nog een wachtende voor je." Gemengde gevoelens over de bussen van Mariahout. Weinig foto's zijn er bewaard of gemaakt. Maar herinneringen genoeg.

Afbeelding