Groen

Groen is de kleur die staat voor frisheid en vers. Groen kan u energie geven en aanzetten tot actie, het is de kleur van hoop en vrede. Groen werkt goed als accentkleur in een interieur en nu is ons dorp de groenste gemeente van Nederland. Nog snel worden alle rotondes en ingangen van Laarbeek voorzien van wat groene beplanting om hoge ogen te scoren. Vraag P. Skauwe om in de jury te gaan zitten dan blijkt dat Laarbeek al jaren bovenaan staat. Extra geld verspillen en elkaar feliciteren doet me een beetje denken aan het lidmaatschap van de club ter bevordering van wederzijdse bewondering. Laarbeek is altijd groen geweest.

Groen is namelijk ook de kleur van het milieu; groene stroom en groen gas hebben we al jaren. De nieuwe lantaarnpalen in de Koppelstraat zijn net zo groen als de verlichting van de nooduitgangen van de gemeenschapshuizen. Onze pastoors dragen op zondag liturgisch groen na Epifanie en het feest van de Heilige Drie-Eenheid. Groen is ook de traditionele kleur van de islam, met de taakstelling voor statushouders allang geen uitzondering meer. Bij alle Beek en Donkse verkeerslichten betekent groen het teken van veiligheid, het is in orde, je mag doorrijden. Dat geldt ook in Aarle-Rixtel. Sta je te kijken bij de nieuwe Beekse sluis dan heeft iedere boot aan stuurboord een groene lamp. In Laarbeek heb ik nog nooit een groene krokodil gezien waaruit blijkt dat groen een kleur is die uitstekend werkt als camouflagetint.

Maar het gaat verder. "Groen en wit zijn onze kleuren." De jury heeft ook meegenomen dat onze nieuwbakken burgemeester als burgervader nog een beetje groen achter de oren is, na zijn wethouderschap in zijn vorige groene gemeente. Wat te denken van de Gruun Schut en de ambachtelijke groenteboeren. Binnen Laarbeek mag je alle bomen dunner dan tien centimeter die niet op de Groene Kaart staan vergunningsvrij kappen. Een Donkse bok lust op z'n tijd ook wel een groen blaadje. Naast het door veel schakeringen groen omringde Open Luchttheater ligt menigeen onder de groene zoden. Neem de muziektuin, sinds de jaren twintig het groene middelpunt tussen Donk en Beek. Aan de andere kant van alle ons omringende kanalen liggen plenty groene akkers, maar het is altijd groener aan de overkant. Daarmee hebben we niet alleen groen maar ook goud in handen, al decennia lang.

Als inwoner ga ik uiteraard ook mijn steentje bijdragen en sluit me helemaal aan bij de actie 'tegel eruit, plant erin', waarbij degene die een tegel in zijn tuin vervangt door een plant, deze gratis krijgt. Heb ik even geluk dat ik vijf jaar terug een mozaïekvloer van honderd vierkante meter heb laten aanleggen met tegeltjes van drie-bij-drie centimeter.