Afbeelding
Foto: Ingezonden

Aarle 800

Redacteur: Thea Wich

In Aarle-Rixtel houden ze van een feestje. Dorpsfeesten, Tirolerfest, Koningsdag, gildefeesten enzovoorts, iedere gelegenheid wordt aangegrepen om te vieren. Zo ook in 1979: Aarle-Rixtel bestond achthonderd jaar, een uitstekende reden om een groots feest te organiseren, of beter gezegd een feestjaar. Diverse festiviteiten vonden dat jaar plaats, met als hoogtepunt een compleet feestweekend. Inwoner Frans Coppens (69) zat, samen met medewerkers van gemeente en vele Aarlese vrijwilligers, in de organisatie.

Het idee
Het idee om het achthonderdjarig bestaan van Aarle-Rixtel uitgebreid te vieren kwam van de gemeente Aarle-Rixtel. Om uit te zoeken in welke vorm dit feest gegoten moest worden en om het vele voorbereidende werk wat te verdelen werd samenwerking gezocht met de lokale verenigingen. Vrijwilliger Frans Coppens vertelt: "Vanuit de gemeente was Jan Sprengers hierbij echt de grote motor."

De gevraagde verenigingen reageerden veelal enthousiast. "Er waren toen veel minder activiteiten in het dorp dan nu", verklaart Frans: "Je had alleen kermis en carnaval. Mensen hadden wel zin in een extra feest en waren graag bereid zich hiervoor in te zetten." Frans werd als vrijwilliger actief door toedoen van Theo van Berlo: "Hij heeft mij gevraagd. Theo was een heel gedreven man die zich enorm heeft ingezet voor Aarle 800. Helaas is hij veel te vroeg overleden."

Groots vieren
Vanuit de deelnemende verenigingen werden werkgroepen gevormd. "Iedereen had inbreng over hoe het feest moest worden gevierd", vervolgt Frans: "We hebben wel een jaar gebrainstormd." Het resultaat van al dat brainstormen mocht er zijn. Er waren voldoende ideeën om Aarle 800 groots te vieren zoals een historische optocht, een zeskamp (die bestond al iets langer maar nu uitgebreid met cultureel gebeuren), een feestweekend en een markt. Na het definitief maken van de plannen kon het voorbereidende werk beginnen. Vrijwilliger Frans zette zich vooral in voor de jeugdactiviteiten tijdens het feestweekend: "Theo en ik organiseerden spellen van vroeger zoals steltlopen en bliklopen. De spullen die we hiervoor nodig hadden maakten we zoveel mogelijk zelf. Dat gold ook voor de andere werkgroepen. Zo hebben veel thuismoeders geholpen met het ontwerpen en naaien van middeleeuwse kleding. Er was echt veel werk maar omdat we met zo'n grote groep vrijwilligers waren konden we het werk goed verdelen en viel het uiteindelijk honderd procent mee."

Voorbereiding
Een week voor het feestweekend, plaatsten de vrijwilligers een grote tent bij het Onze Lieve Vrouweplein. "Toen hadden we het wel druk", herinnert Frans zich: "Het opzetten en inrichten kostte ook meer tijd dan tegenwoordig. Je had toen niet de voorzieningen die je nu hebt. Je werkte met grondboor en hamer. Tegenwoordig gaat het meer machinaal." Ondanks het vele werk denkt Frans met plezier terug aan deze voorbereidingsweek: "Het was eigenlijk al feest. Als we klaar waren dronken we samen een biertje."

Saamhorigheidsgevoel
Het feestweekend zelf was een groot succes: "De opkomst was massaal, de tent zat bomvol. Het merendeel van de mensen was prachtig verkleed in de tijd van vroeger. Er was zang, dans en spelen voor de jeugd, allemaal verzorgd door eigen inwoners. Dat zorgde voor een groot saamhorigheidsgevoel." De reacties op het feestweekend waren zo enthousiast dat al snel het idee ontstond om hier een vervolg aan te geven. Dit resulteerde een jaar later in wederom groots opgezette Dorpsfeesten. "Dat dit een goede zet was moge duidelijk zijn", lacht Frans: "De Dorpsfeesten bestaan al bijna veertig jaar."

Ook het vrijwilligerswerk van Frans kreeg een vervolg. Hij zette de Jeugddriedaagse en Gele Kielen mee op, is al 33 jaren actief bij ASV en 10 jaar bij Omroep Kontakt. Ook organiseert hij nog steeds mede de jaarmarkt. "Aarle 800 heeft mijn leven veranderd", aldus Frans: "Voor die tijd was ik een verlegen manneke. Ik kreeg door dit vrijwilligerswerk meer zelfvertrouwen. Aarle 800 heeft me aangezet om me actief in te zetten voor de Aarlese gemeenschap."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding