Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

"Landschappelijke waarden Aarle-Rixtel: Een zegen en een vloek"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aarle-Rixtel – Afgelopen maandagavond hield Dorpsplatform Aarle-Rixtel een openbare bijeenkomst met als thema 'Wonen in Aarle-Rixtel' in De Dreef. Deze drukbezochte avond leverde behalve een berg aan informatie ook de nodige discussie op.

Inleiding
Nadat Pieter Verschuuren, voorzitter van Stichting Dorpsplatform Aarle-Rixtel, de avond officieel heeft geopend, is wethouder Frans van Zeeland aan het woord. Hij staat kort stil bij het thema bereikbaarheid en geeft toelichting op de voorgenomen aanpassingen door de Provincie op de N279 en de N615 (tussen Gemert en Eindhoven), vastgelegd in het beleidsstuk Notitie Reikwijdte en detailniveau MER N279 zuid. Van Zeeland benoemt een mogelijke toename van verkeersdrukte door de kom van Aarle-Rixtel als gevolg van deze aanpassingen maar kan geen concrete informatie geven omdat de Provincie zaken momenteel nog in onderzoek heeft.

Toekomstvisie
In de concept-woonvisie 2017-2021 schetst de gemeente een beeld van de (woon)behoeftes die er in Laarbeek liggen. "Momenteel zie je vooral gezinsverdunning", aldus de wethouder, "en er is sprake van veel alleenstaanden. Hoe daarop in te spelen, wordt voorgesteld in de woonvisie en is gebaseerd op informatie die is verzameld door deskundigen." De jongere toehoorders reageren hierop enigszins verbaasd en vragen zich hardop af waarom de door hen uitgesproken behoefte om in het eigen dorp te kunnen blijven wonen niet is meegenomen in de woonvisie. Onduidelijk blijft hoe het nu precies is gesteld met de behoeftes per kern en wat de gemeente qua woningbouw voorstaat. Pieter Verschuuren herhaalt dat Stichting Dorpsplatform al heeft aangedrongen op meer duidelijke cijfers per kern.

Waar kan gebouwd worden in Aarle-Rixtel?
Planoloog Joan van Wetten van de gemeente Laarbeek is vervolgens aan zet om de Locatiestudie Aarle-Rixtel toe te lichten: "De gemeente heeft in de Locatiestudie globaal onderzoek gedaan naar 11 locaties die mogelijk in aanmerking komen voor woningbouw in Aarle-Rixtel. De locaties zijn getoetst op geschiktheid, realiseerbaarheid en gevoeligheid." Van Wetten geeft aan dat er een onderscheid dient te worden gemaakt in uitbreidingslocaties, inbreidingslocaties en bestaand bebouwd gebied. Hij legt uit dat vanwege cultuurhistorie en de landschappelijke waarden in de omgeving van Aarle-Rixtel niet gebouwd mag worden op De Hooge Akkers, Landgoed Croy en het akkercomplex Strijp. "Deze landschappelijke waarden zijn een zegen en een vloek tegelijkertijd; een zegen omdat mensen in Aarle-Rixtel in een prachtige omgeving wonen maar vanuit woningbouw gezien een vloek omdat de uitbreidingsmogelijkheden daardoor beperkt zijn."

De planoloog vervolgt: "De gemeente is daardoor genoodzaakt te kiezen voor 'inbreiding' (nieuwbouw in de al bestaande woonkern) en heeft twee bouwlocaties thans als 'meest kansrijk' in onderzoek: Brabantlaan-noord en de Kannelustweg (achterzijde). De gemeente is momenteel in gesprek met de eigenaar van de gronden en met omwonenden en toetst de financiële haalbaarheid." Andere inbreidingsmogelijkheden voor de langere termijn ('minst kansrijk') die worden genoemd zijn de Kanaaldijk (achter de klokkengieterij) en de Jan van Rixtelstraat.

Hoe huur je een huis in Aarle-Rixtel?
WoCom is aanwezig om uitleg te geven over Wooniezie: het digitale inschrijfsysteem voor huurwoningen in de regio en dus ook in Aarle-Rixtel. WoCom geeft een inkijkje in het systeem. Wat blijkt na doorvragen? Van de 36 verhuringen in de gemeente Laarbeek, worden slechts vier ervan toegewezen aan inwoners uit Aarle-Rixtel. De grote vraag (en onvrede) die heerst onder de aanwezigen is waarom mensen van buiten Aarle-Rixtel ook kans maken op een huurhuis in Aarle-Rixtel (en de rest van Laarbeek). Het antwoord van WoCom is kort en krachtig: Aanpassingen in de Woningwet in 2016 verbieden WoCom voorrang te geven aan inwoners van de woonplaats waar de verhuring plaatsvindt. Overigens geeft WoCom aan wel degelijk te willen bouwen in Aarle-Rixtel maar geen bouwlocaties voorhanden te hebben.

Voltooiing Het Klavier
De avond wordt afgesloten door directeur Tom Alders van Bergopwaarts. Zij zijn actief op Het Klavier en kunnen daar nog een woonblok bouwen met 22 koopwoningen. Alders schetst de gang van zaken; er is nauwelijks belangstelling voor de koopappartementen. De jongeren in de zaal beamen dit; de prijs voor een appartement ligt volgens hen veel te hoog ten opzichte van de geboden oppervlakte. Alders benadrukt dat Bergopwaarts de mogelijkheid onderzoekt om in plaats van koopwoningen sociale huurappartementen te gaan bouwen of een combinatie van beide en vraagt de toehoorders om hun mening. Diverse reacties volgen. Wat opvalt, is dat senioren het ontzettend belangrijk vinden dat er woningen voor jongeren beschikbaar komen en dat ze ook graag omringd zouden worden in de eigen woonomgeving door jongeren. "Jongeren houden het dorp leefbaar", is een veelgehoorde opmerking. Eén opmerking vanuit de zaal aan het adres van de directeur brengt jong en oud in beroering en zorgt voor applaus: "Durf te bouwen, zodat er doorstroming ontstaat in Aarle-Rixtel!"

"We laten het hier niet bij zitten"
Rinske Beeren (24) is na afloop duidelijk: "We hebben als groep onze wensen kenbaar gemaakt bij de gemeente en dat zullen we blijven doen. Of er starterswoningen komen in Aarle-Rixtel en op welke termijn is ons vanavond helaas niet duidelijk geworden maar we laten het hier niet bij zitten." Ook haar is het opgevallen dat senioren het 'opnamen' voor de jeugd en graag een integratie zien van jong en oud in het dorp. Overigens denkt ze dat de Kannelustweg een populaire locatie onder jongeren zal zijn maar zet ze haar twijfels bij de Brabantlaan. "Wordt vervolgd…."


Afbeelding