Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Openbaar Processiepark Mariahout cadeau voor Laarbeekse gemeenschap

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mariahout – Enthousiaste leden van Zorg om het Dorp (ZOD) presenteerden gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant de gerealiseerde plannen, waaronder het nieuwe hemelwatersysteem in het Processiepark. ZOD maakte van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor nieuwe plannen om de leefbaarheid van Mariahout te vergroten.

Samenwerken
Een groene kern met daarin kerk, pastorie, grot, begraafplaats, Processiepark, klooster, school en openluchttheater is bijzonder. Voorzitter Ria Lindeman (ZOD) legt uit dat Pastoor Van Eijndhoven de basis legde voor een groen Mariahout. Een dorp met mensen die hun handen graag uit de mouwen steken en waar veel vrijwilligers zich inzetten om een goede, leefbare samenleving te creëren. ZOD realiseert zich dat aan vrijwilligerswerk een grens zit. Er is deskundigheid nodig. Bij het hemelwatersysteem heeft ZOD ervaren dat samenwerking tussen verschillende instanties, vrijwilligers en deskundigen een vruchtbare is. De parochie, die eigenaar van het Processiepark is, deskundigen van gemeente en provincie, waterschap Maas en Aa, het Prins Bernard cultuurfonds en verschillende werkgroepen vrijwilligers maakten van dit project een succes.

Centrumvisie
Mariahout maakte acht jaar geleden gebruik van door IDOP (Integraal Dorpsontwikkelingsplan) beschikbaar gesteld geld. Naast concrete projecten, zoals bijvoorbeeld de bouw van het buurthuis, werd geld geïnvesteerd in een centrumvisie. In dit plan werd gekeken naar de kern van Mariahout. Wat is er goed en wat kan beter? Een van de adviezen van de deskundigen was om het Processiepark open te maken. Harold de Louw (ZOD) legt uit dat tijdens projecten, zoals het aanleggen van het hemelwatersysteem, verschillende partijen met verschillende achtergronden elkaar beter leerden kennen. Parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout gaf toestemming om op een verantwoorde manier hun Processiepark mee op te knappen. Middels eerdere projecten is de basis voor een goede samenwerking gelegd.

Cadeau
Hoe mooi zou het zijn als het jarige Mariahout op haar 85e verjaardag in 2018 een geheel openbaar Processiepark aangeboden zou krijgen? In deze ontmoetingsplek met religieus karakter zouden monumentale bomen de ruimte krijgen en kerk, pastorie, vijver en religieuze beelden in volle glorie te bewonderen zijn. De paden worden rolstoelvriendelijk en er komen speelplekken met natuurlijke speelmaterialen.

Vragen en zorgen
Voor het uitvoeren van deze plannen is geld nodig. 133.000 euro is de schatting. Daarnaast maakt ZOD zich grote zorgen om de Mariastraat, die langs het Processiepark loopt. Verkeersdrukte zal de komende jaren toenemen. De gedeputeerde kon dit zelf ervaren toen hij een rondje maakte door 'het Groene hart'. Hopelijk krijgt Laarbeek er in 2018 een unieke locatie bij waar mensen elkaar op een veilige en ontspannen manier kunnen ontmoeten.


Begroting Laarbeek borduurt voort op duurzaamheid en toekomstbestendigheid

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – "Met gepaste trots presenteren wij als voltallig college de begroting 2017." Met deze woorden gaf burgemeester Van der Meijden de aftrap tijdens de presentatie van de programmabegroting 2017 afgelopen week.

"We zijn nog niet klaar"
De burgemeester leidt de presentatie in en benadrukt dat er 'een mooi stukje werk' ligt en er door alle betrokkenen 'keihard is gewerkt' om de begroting rond te krijgen. "Het college zal samen met de inwoners de lijn voortzetten die is ingezet en verder investeren in een duurzaam en toekomstbestendig Laarbeek. We pakken door want we zijn nog niet klaar", aldus Van der Meijden. Leidraad is de ontwikkelagenda die bij het vaststellen van de Kadernota unaniem werd onderschreven door de raad.

'Van zorgen voor, naar zorgen dat'
De doelstellingen uit het collegeprogramma 'van zorgen voor, naar zorgen dat' zijn volgens het college nagenoeg allemaal gerealiseerd of in gang gezet. Wethouder Tonny Meulensteen: "We investeren onder andere in de Economische agenda Laarbeek met €90.000,- per jaar. We zijn als gemeente zeer solide en bouwen verder aan een duurzame toekomst voor Laarbeek en ondanks de forse ontwikkelagenda blijven we één van de gemeenten met de laagste lastendruk in de regio."

Invulling ontwikkelagenda komende jaren
In de begroting worden concrete voorstellen gedaan voor de invulling van de ontwikkelagenda voor de komende jaren. Wethouder Joan Briels vertelt dat de WMO doorontwikkeld zal worden, deels in peelverband maar deels ook lokaal. Ook de uitvoering van Peel 5.1 gaat veranderen: "We gaan meer lokaal werken, zodat we ook meer lokaal kunnen sturen", legt Briels uit. "Zo zal er een coördinator aangesteld worden voor de wijkteams. Hierdoor kunnen de wijkteams blijven zoals ze nu zijn maar krijgen ze meer mogelijkheden in handen. Er ontstaat dan als vanzelf meer ruimte om te handelen in situaties waarin regelgeving niet voldoet en op die manier kan maatwerk geleverd worden." Ook zal er verder invulling worden gegeven aan de huisvesting en begeleiding van vergunninghouders, de facilitering van het voortgezet onderwijs en het faciliteren van accommodatievraagstukken voor (sport)verenigingen. Wethouder Greet Buter: "Samen met verenigingen willen we bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen met als doel het voorzieningenbeleid binnen onze gemeente op peil te houden."

Vestigen van vergunninghouders
Buter vervolgt: "Op het gebied van het vestigen van vergunninghouders heeft de gemeente niet alleen een verantwoordelijkheid fysiek maar ook op het gebied van inburgering. We hebben een maatschappelijke opgave te vervullen. Het plan van aanpak staat op papier en er wordt 1 miljoen euro gereserveerd."

Vertaling Bereikbaarheidsakkoord (N615) en Bestuursakkoord (N279)
Concrete voorstellen voor aanpassingen aan de N615 en de N279 zijn er nog niet maar wethouder Van Zeeland betoogt dat er structureel een bedrag zal worden vrijgemaakt om mee te kunnen denken over de voor Laarbeek best passende maatregelen.

Resumé
Het college is ervan overtuigd met deze begroting 'klaar te blijven voor de veranderingen in de samenleving en verantwoordelijkheid te nemen voor de opgaven naar de toekomst, samen met de inwoners'.


Kleine brand in mouttoren Bavaria

Fotograaf: Joost Duppen

Lieshout - Er heeft vanmorgen een kleine brand gewoed bij Bavaria. Rond 11.00 uur is het sein brandmeester gegeven. Bij de brand vielen geen gewonden. Zowel de brandweer als het team van Bavaria zelf is ter plaatse.

Rond 09.25 uur kwam de brandmelding binnen. De brand is ontstaan in de spouwmuur van een mouttoren, op de derde etage. Het vuur woedde tussen twee muren. Hierdoor was het lastig in te schatten hoe groot de brand was. Ook kon de brandweer er moeilijk bij.

Om de brand goed te kunnen blussen, heeft de brandweer een gedeelte van de constructie gesloopt.

Onze fotograaf Joost Duppen was aanwezig en legde het vast op camera.


Afbeelding
Afbeelding