Afbeelding
Foto: Ingezonden

Burgemeester van der Weidenlaan

Hendrikus Jacobus Maria van der Weiden werd geboren in Heemstede op 10 juli 1896 en overleed te Helmond op 22 oktober 1957 in de leeftijd van 61 jaar. Na het gymnasium van de Abdij Berne in Heeswijk was hij eerst vijf jaar werkzaam op de gemeentesecretarie van Boxtel en daarna een vergelijkbare periode op de gemeentesecretarie van Best. In november 1923 werd Van der Weiden op 27-jarige leeftijd burgemeester van Stiphout. Hij was toen de jongste burgemeester van Noord-Brabant.

Kort na de bezetting in 1941 werd de zittende burgemeester van Beek en Donk Jhr. van Nispen tot Pannerden door de Duitsers afgezet vanwege zijn anti-Duitse houding en werd H. Alard tot burgemeester benoemd. Binnen een jaar vertrok deze en in maart 1942 werd Van der Weiden naast burgmeester van Stiphout ook burgemeester van Beek en Donk. Dit zou zijn gebeurd met het oog op het feit dat Stiphout op de nominatie stond geannexeerd te worden door Helmond. Ten tijde van zijn benoeming woonde hij dan ook in Stiphout. Hij zou een tweetal dagen in de week kantoor houden in het raadhuis van Beek en Donk en de rest in Stiphout. Vanwege deze dubbelfunctie werd hem toegestaan twee wethouders naast zich te hebben, Dat waren de heren Maas en Van den Elsen, die al voor de oorlog de functie van wethouder vervulden. Tijdens de oorlogsjaren lijkt Van de Weiden bijzonder voorzichtig geopereerd te hebben. Slechts eenmaal protesteerde hij bij de Duitse bezetter tegen de willekeur bij de gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Dit heeft verder voor hem geen consequenties gehad. Na de bevrijding was er even het probleem van twee burgemeesters omdat bepaald was dat burgemeesters die door de Duitsers waren ontslagen, onmiddellijk weer in functie kwamen. Zodoende kon burgmeester Van Nispen zijn 25-jarig jubileum vieren. Kort daarop nam deze ontslag en werd Van der Weiden opnieuw tot burgemeester benoemd. Hij bleef burgemeester tot zijn overlijden in 1957.

Op hem rustte de taak om Beek en Donk op een goede manier door de opbouwfase na de oorlog te leiden. Gelukkig viel de door de oorlog aangerichte schade in Beek en Donk mee, terwijl ook de politieke verhoudingen in de Beek en Donk door de oorlog nauwelijks schade hadden opgelopen. De oude garde van voor de oorlog had daarna de draad weer opgenomen. Veel energie stak hij in de aanpak van het tekort aan woonruimte, een probleem dat alsmaar nijpender werd. Ook de bouw van een nieuw gemeentehuis voor Beek en Donk stond bij hem hoog op de agenda. Het lukte hem echter niet daarin grote stappen te maken vanwege gebrek aan financiƫle middelen bij de overheid. Tegelijkertijd was burgemeester Van der Weiden nog steeds burgemeester van Stiphout. In die hoedanigheid moest hij zich te weer stellen tegen de annexatiepogingen van Helmond. Hij heeft het aardig tegen kunnen houden. Na zijn overlijden was het echter snel gedaan met de zelfstandigheid van Stiphout.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder