Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Op pad met Leo Donkers (directeur Eenbes brede school Bernadette)

Redacteur: Meike Daniëls

Mariahout – Afgelopen week was het weer Kinderboekenweek. MooiLaarbeekTeenz ging op pad met Leo Donkers. Leo vertelt hoe belangrijk lezen eigenlijk is en wat het voor je schoolresultaten betekent. Tijdens de Kinderboekenweek wordt hier extra nadruk op gelegd.

Belangrijk
Leo werkt alweer negen jaar op de Bernadetteschool. Lezen is altijd belangrijk voor hem en alle leerlingen op school geweest. Hij vertelt: "Als kinderen hier op school komen kennen ze gemiddeld zo'n 4000 woorden. Als ze worden voorgelezen wordt hun woordkennis verbreed. Na acht jaar basisschool kennen kinderen ongeveer 24000 woorden., Als ze gewoon praten gebruiken ze 15000 woorden." Leo vindt het belangrijk dat kinderen veel lezen. Kinderen die veel lezen zijn vaak beter in taal, spelling en woordenschat, ze hebben een grotere woordkennis.

Kinderboekenweek
Tijdens de Kinderboekenweek wordt er meer met lezen gedaan op school. Het thema dit jaar is 'Voor altijd jong'. Kinderen namen hun opa of oma mee naar school en lazen samen met hun opa of oma een stukje voor in de klas. Op de Bernadetteschool hebben ze dit jaar zoals elk jaar een viering gehad met het thema. Hier werd een toneelstukje opgevoerd waarbij een oude oma een grote rol speelt. Tijdens deze viering werden nieuwe boeken gepresenteerd aan alle leerlingen. Een moeder van de ouderraad kwam voorlezen in een volle aula. Per klas werd een boek uitgedeeld dat eerst in de klas gelezen kan worden, maar later naar de bibliotheek op school gaat. "Tijdens de Kinderboekenweek doen we ook andere leesactiviteiten op onze school", vertelt een trotse directeur. "In de klas worden door leerlingen boeken gepresenteerd zodat andere kinderen de boeken leren kennen en ze misschien ook wel willen lezen."

Bibliotheek op school
Sinds dit schooljaar is de bibliotheek van Mariahout verplaatst naar de basisschool. Leo is hier erg trots op; "Kinderen kunnen nu sneller een boek pakken en dan vlug beginnen met lezen. We merken dat sinds er boeken op school geleend kunnen worden, het aantal geleende boeken sterk gestegen is. De bibliotheek is soms voor school open en vaak ook na school. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door ouders die vrijwillig helpen met boeken uitlenen. Tijdens schooltijden mogen kinderen vanaf de middenbouw zelf een boek pakken. Jongere kinderen gaan samen met de leerkracht. De peuterspeelzaal en kinderopvang komen regelmatig op school om hier wat te lezen. Met deze prachtige bibliotheek hopen we dat er nog veel meer gelezen zal worden."


Afbeelding
Afbeelding