Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Jota, een gezellige boel

Redacteur: Stijn Geene

Aarle-Rixtel- Het kampvuur knettert. De radio ruist op de achtergrond en je hoort toetsenbord getik. Buiten staat de hoge zendmast gemaakt van hout. Het is weer de jaarlijkse Jota. Verschillende scoutinggroepen staan in contact met elkaar. Er worden gesprekken gevoerd over de radio. Pim Beniers, een van de scouts, is er vandaag ook bij.

Wat houdt de Jota in?
Pim vertelt vol enthousiasme over de Jota. ''Vandaag staan scoutinggroepen over de hele wereld in verbinding met elkaar.'' Jota staat voor 'Jambore on the air'. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld. ''Wij voeren dit jaar alleen gesprekken in Nederland. Omdat de zendmast dit jaar te laag is. We praten over wat wij allemaal op de scouting doen. Zo leren we van elkaar.'' Vroeger ging de Jota met morsecode, maar tegenwoordig kunnen we gewoon met elkaar praten. Nu kan er zelfs gechat worden. Dit heet Joti. Joti staat voor 'Jambore on the internet'. De jeugd is vooral bezig met chatten. De leiding zit achter de radio.

Een belevenis voor iedereen
Tijdens de Jota wordt niet alleen gepraat en gechat. Er is van alles te beleven. Er is een spel waar je een code moet ontcijferen. Dit kan je doen door puzzels op te lossen. Los je een puzzel op dan krijg je punten. Uiteindelijk kan je dus de nieuwe highscore krijgen. Maar er zijn ook veel technische dingen te beleven. Zo kan je met een virtual reality bril Pac-Man spelen. ''We hebben zelf de zandbak van de toekomst gebouwd. Door te graven en bergen te bouwen veranderen de kleuren", vertelt Pim. "Als je een gat graaft wordt er water op geprojecteerd.'' De scouting heeft zelf een hottub gemaakt. Er is een hele buizen installatie neergezet. Het water wordt door het kampvuur gepompt. Hierdoor wordt het water heerlijk warm. Maar er wordt ook nog gewoon ouderwets een kampvuur gemaakt. De scouting doet meer dan alleen de Jota. Een keer per jaar is het zomerkamp. Hier kijkt altijd iedereen naar uit. ''We doen dan verschillende dingen", legt Pim uit. "Van looptochten tot gezellig om het kampvuur zitten. Soms worden er zelfs heerlijke marshmallows geroosterd.'' Kortom; op de scouting is het een gezellige boel.

Afbeelding
Afbeelding