1e lustrum jeugdweekend Sint Margaretha gilde

Aarle-Rixtel – De jeugd van het Sint Margaretha gilde vertrok zaterdag 14 oktober naar Duinoord te Helvoirt, dit is een in- en outdoor recreatiepark voor groot en klein. Je betaald de entree, en dan ben je de hele dag bezig met de activiteiten en ook het eten en drinken is bij de prijs inbegrepen.

De jeugdcommissie en enkele ouders hadden een mooi programma in elkaar gezet om de 9 jeugdleden een fantastisch weekend te bezorgen. Het klimbos was een ervaring om nooit te vergeten, je klom door de toppen van de bomen, tot op grote hoogte, waarbij de veiligheid continu geborgd was.

Om 18.00 uur vertrok men weer, en ging naar het gildepaviljoen voor het avondprogramma, deze bestond uit een quiz die door Thijs Sloots en Jeroen Smulders verzorgd werd. Deze 2 jeugdleden zitten ook mee in de organisatie, en hebben weer een andere kijk op hoe de jeugd bezig gehouden kan worden.

Een mooi onderdeel was het mysteriespel, door middel van vragen moest men proberen erachter te komen wie de 2 onbekenden personen waren, later waren ze toch wel heel bekend.

Het slapen gebeurt al jaren in het gildepaviljoen, en zondag om 8.15 uur ging de grote bel voor het gezamenlijk ontbijt. Na het ontbijt vertrok men te voet naar zilversmid Johan van Bakel, voor het maken van een jeugd koningsschild. Johan is ook lid van het gilde, dus een mooie kans om de jeugd kennis te laten maken met het bewerken van zilver. Het was voor iedereen toch wel interessant hoe dit allemaal in zijn werk ging, de meesten hadden dit nog nooit gezien, en na 1,5 uur lag er een mooi schild klaar, dat Johan schonk voor het jeugdkoningsschieten .

Voor het koningsschieten hadden alle 9 jeugdleden zich aangemeld, onder toezicht van wapenmeester Gerard van Ganzenwinkel, die de luchtbuks hanteerde en ook de vogel had gemaakt. De jeugd had er zin in, het maakte niet uit of men groot of klein was, er werd gewoon raak geschoten door iedereen. Na 220 schoten was het Lars van Stiphout die met een goed gericht schot het laatste stuk eraf schoot waarbij de ontlading groot was.

Door de koning van het Sint Margaretha gilde, werd Lars geïnstalleerd als jeugdkoning, waarna nog een vendelgroet werd gebracht door de Brabantse jeugdvendeliers onder begeleiding van de jeugdtamboers.

Het was een geweldig jeugdweekend geworden, en het bestuur bedankte de jeugdcommissie en de ouders voor de organisatie.