Afbeelding
Foto: Mariëlle de Beer

Het tussen- raadhuis

Redacteur: Martin Prick

Iedereen kent het raadhuis van Laarbeek en het oude raadhuis aan het Heuvelplein. Het huidige huis van de gemeente werd in april 2004 geopend. Er heeft bijna op de plek van het huidige raadhuis een ander gemeentehuis gestaan.

Plaats
Het gemeentehuis van Beek en Donk aan het Heuvelplein in Beek werd veel te klein en zo werd er al in de jaren '50 van de vorige eeuw uitgeweken naar een aantal bouwketen die werden geplaatst bij de gemeentewerf aan de Merellaan. Tegenwoordig staat ongeveer op die plaats het gebouw van Howeko. Recht tegenover de ingang van de muziektuin was een groot stuk grond, dat geschikt werd geacht voor de bouw van een nieuw gemeentehuis voor Beek èn voor Donk. Het verbindingsweggetje met berkenbomen verbond de muziektuin met de beide dorpen. Pas veel later, rond 1963, zijn de kernen 'gekoppeld' door de Koppelstraat (what is in a name?). Al in 1956 werd bepaald, waar het nieuwe raadhuis zou gaan verrijzen. Pas op 1 april 1970 wordt door burgemeester Seelen de eerste paal geslagen.

Ludiek
Op 24 september 1971 komt op uitnodiging van burgemeester A.J.D. Seelen de Commissaris van de Koningin, de heer C.N.M. Kortman naar Beek en Donk om het nieuwe gemeentehuis te openen. Er is een heleboel te doen. Een oud-ambachten-markt verrijst en de schoolkinderen zingen onder de deskundige leiding van juffrouw Van Elk tijdens de receptie iedereen toe. Er zijn toespraken van veel van de toenmalige belangrijke burgers van Beek en Donk. Louis Schutte, een kunstenaar uit Beek heeft het kunstwerk in de raadszaal ontworpen. Henk Heringa, fotograaf in Donk, maakt een uitgebreide fotoreportage, die hij in een boek presenteert. De acteurs Bromsnor, Saartje en Swiebertje uit de gelijknamige toenmalige jeugdserie treden op, want deze serie speelde zich namelijk ook voor een groot deel af in een gemeentehuis. De Rob Hoeke Rhytym en Blues groep treedt op. Er vindt een ludieke verhuizing plaats, waarbij meubilair en andere zaken op een platte wagen worden vervoerd van de oude naar de nieuwe stek. Ook wordt op een ouderwetse boerenkar met grote wielen het gemeentewapen naar het nieuwe huis getransporteerd. Toon van Zutven is één van de mensen van de harmonie, die toen al voor de muzikale omlijsting zorgde. De Beek en Donkse vlag wordt door de verkennerij, onder andere Joep Beckers en Joep van Gemert, gehesen en daarmee is de opening van het nieuwe huis een feit.

Onlogisch
In de jaren die erop volgen wordt het nieuwe gemeentehuis al snel te klein. De koffiekamer wordt noodgedwongen een spreekkamer. Er moet ruimte gemaakt worden voor de eerste computer. Het nieuwe huis is volgens een open structuur gebouwd. Iedereen kan zo de raadszaal inlopen, die is namelijk helemaal open. Erg gemakkelijk is dat tijdens de sleuteloverdrachten aan het begin van de carnavalsdagen, wanneer iedereen rondom de zaal kan komen staan om alles te volgen. Er is onder andere gebrek aan ruimtes die afgesloten kunnen worden en daarom wordt er in april 1983 al een nieuwe vleugel geopend. Als de vorming van de gemeente Laarbeek op 1 januari 1997 een feit is, wordt de roep om een Laarbeeks gemeentehuis steeds groter. Gelet op de onlogische indeling wordt besloten tot nieuwbouw. Het nieuwe Laarbeekse gemeentehuis wordt tenslotte in april 2004 geopend. Het staat iets noordelijker dan het oude en heeft geen echte klokkentoren meer, die het oude huis wèl kenmerkte.

Afbeelding