Afvallen

'Hé Skauwe, wordt het niet eens tijd om wat af te vallen', krijg ik laatst te horen van een slanke dame aan de bar. Ik kijk zo eens omlaag langs mijn aantrekkelijke torso en snap niet waarover zij het heeft. Zelf is ze zo mager als een lat, zo mager dat ze haar beha zou kunnen vervangen door een zonnebril. Bij het urineren zie ik jonkheer Skauwe duidelijk voor de navel uitsteken en hoef ik niet op de tast te zoeken onder een dikke laag buikvet. Natuurlijk, er zijn mannen die zeggen dat goed gereedschap een afdak nodig heeft maar dat is alleen ter verdediging van henzelf. Zij vinden op de tast hun plasorgaan of voelen gewoon waar het enigszins nat wordt.

De hele dag dat eeuwige gezeur over mensen die zichzelf te dik vinden en dan de oorzaak zoeken in hun natuurlijke bouw. Ze zeggen dan dat ze zo geboren zijn. Een grotere onzin is er natuurlijk niet, niemand wordt als een volgevreten lichaam op de wereld gezet. De omvang van je lichaam zit tussen je oren, iedereen kan afvallen, wanneer je maar wilt. De wat slankere medemens draait gedisciplineerd de knop om en kan nee zeggen. Ze staan wat meer open voor gezonde voeding, sporten doorgaans wat meer en luisteren naar hun lichaam. Een vrouw die tegen haar man voor de duizendste keer zegt dat ze af wil vallen krijgt dan te horen dat ze zich in moet schrijven voor de Miss Laarbeek Verkiezing. Wanneer ze dan vraagt waarom, zal ze als antwoord krijgen dat ze dan als eerste afvalt.

Sommige mensen kunnen eten wat ze willen, maar komen niet aan, anderen eten gezond maar blijven maar in omvang toenemen. Beide beweringen zijn sprookjes of je moet iets aan je schildklier mankeren. Op tv stikt het van de kookprogramma's, direct gevolgd door een talkshow waarin weer iemand een nieuw boek over gezonde voeding heeft geschreven. Bijna wordt je doodgegooid met diëten en voedingsgoeroes of guuruus zoals ik onlangs hoorde van twee blonde super domme dellen. Voedselevangelisten die de hele dag zaden, pitten en quinoa vreten en er zelf uitzien als ondervoede scharminkels. Het zijn dezelfde mensen die foto's maken van vlierbessenwater en dit online delen, vergezeld van de hashtaq #gezond. Geef mij de doctoren uit het Brabantse Leende maar die gezonde vetten voorschrijven en minder koolhydraten. Heerlijke gebakken eieren in roomboter, gelardeerd met reepjes rood vlees en vette jus. Echt smullen. Ieder pondje gaat door het mondje, dat lijkt me een waarheid als een koe. Daarom lijkt me maar een dieet werkzaam bij de wil om wat minder gewicht mee te sjouwen en dat is het alom geprezen en bewezen DHM-Dieet: De Helft Minder.