Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Erna van den Biggelaar

Plan Strijp ligt er rustig bij in de ochtendzon. Erna van den Biggelaar kijkt vanaf haar kantoor aan huis uit op de Piushof. Af en toe ziet ze een fraai gekapt persoon haar raam passeren, omdat haar buurvrouw een kapperszaak aan huis heeft. Jeugdvriendin Janneke gaf haar de pen. Zoals Janneke vertelde waren zij vroeger 'de enige 'meiden' in de Herenthalslaan'.

Je bent opgegroeid in Lieshout. Goede herinneringen aan die tijd?

"Janneke en ik waren halve jongens, we groeiden op in een straat met alleen maar jongens. Het speciale aan de straat was dat de meesten oorspronkelijk niet uit Lieshout kwamen, dat schepte een band. Het mooie was dat iedereen het goed met elkaar kon vinden, een harmonieuze straat. Nog steeds zijn er warme contacten met oude buurtbewoners. In de Piushof heb ik dezelfde gemoedelijke omgang gevonden."

Helemaal ingeburgerd in Aarle-Rixtel, dus?

"Eigenlijk lijkt de sfeer hier in Aarle-Rixtel op mijn jeugdherinneringen. Ook hier wonen verschillende mensen die samen 'een klik' hebben. "Dat komt zeker ook doordat we in dezelfde levensfase zitten. We lopen bij elkaar binnen voor het lenen van een ei of blikje ananas. We borrelen graag, vieren regelmatig een feestje of gaan zelfs samen op vakantie."

Bij jullie is het dus eigenlijk elke dag Burendag?

We hebben hier huizen gebouwd en onze kinderen gekregen. Spullen waar oudere kinderen uitgegroeid zijn worden aan andere buurtbewoners met jongere kinderen doorgegeven. Er is altijd wel iemand thuis waar je een babyfoon kwijt kunt. We hebben veel voor elkaar over zoals bijvoorbeeld een klusje in huis of tuin of uitwisselen van gerechten. Het is bijna gênant, maar we slaan zelfs samen wijn in.

Wijn?

"Tijdens feestjes werd door iedereen dezelfde wijn lekker gevonden. We zamelden geld in en de hilariteit was groot toen de straat geblokkeerd werd door het leveren van een pallet wijn. We gebruiken hem regelmatig om te proosten. Hij komt dan tevoorschijn op zomaar een avond bij de haard in de tuin, een etentje of een kinderverjaardag. Het zal je niet verbazen dat onze groepsapp de naam 'Canti' draagt, vernoemd naar deze Italiaanse wijn."

Je gaat dus nooit meer weg uit de Piushof?

"Zeg nooit nooit. Terug naar de roots is zeker een optie maar in de huidige levensfase met onze kinderen Juul (11) en Guus (7) zitten we hier voorlopig prima. Jeffrey en ik hebben beiden onze wortels in Lieshout. Vreemd genoeg viel hij me daar nooit echt op. Toen ik in '94 in Oostenrijk ging skiën met vrienden (o.a. uit de Herenthalslaan) bleek dat Jeffrey er ook was. Tijdens die wintersport heb ik hem voor het eerst ontmoet. We woonden hemelsbreed nog geen tweehonderd meter bij elkaar vandaan, maar vonden elkaar in Oostenrijk. Al meer dat twintig jaar komen we verschillende keren per jaar in Oostenrijk. Daar hebben ons tweede huis gevonden. Misschien wordt het ooit onze plek in een volgende levensfase.

De pen geeft Erna door aan Joost van Luyt uit Lieshout. "Met de familie van Luyt heb ik al vele jaren een speciale, leuke band. Vooral met de jongste telg uit het gezin, Robert, maar die woont niet in Laarbeek. Zijn oudere broer Joost zie of spreek ik niet vaak maar als we elkaar zien raken we niet uitgepraat en komen we tijd tekort."