Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

"Het echte werk is verzet door vrijwilligers"

Primeur in Laarbeek: rijdende supermarkt voor minima

Redacteur: Dieuwke Kommerij
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – De timing kon niet beter … Gisterochtend om klokslag tien uur verscheen de opgeknapte rijdende supermarkt voor minima voor de deuren van het gemeentehuis in Beek en Donk. "Deze mooie gemeente heeft een landelijke primeur, waar ik heel trots op ben", vertelt wethouder Greet Buter de aanwezigen. Vanaf volgende week donderdag doet de wagen alle Laarbeekse dorpen aan.

"We doen het samen"
"Wat er vandaag gebeurt, zou niet gebeurd zijn zonder Wendy Vos en Marcel Aarts", legt de wethouder uit. "Zij hebben bij de gemeente aangegeven dat het met zijn tweeën zó – ( met de Laarbeekse voedselbank Samen Sterk red.) – niet meer lukte. Als gemeente hebben wij de connectie met Vierbinden gemaakt. De Rotary kwam in beeld en de Rabobank. Maar het echte werk is verzet door vrijwilligers. Het idee is immers van onderaf geregeld. En dit leidt tot de mooiste resultaten, zoals deze, want dan doen we het samen."

Samen Sterk, Super Sociaal
Het officiële gedeelte, de opening van de wagen, vindt uiteraard buiten in het zonnetje plaats. In de deur van de oude SRV-wagen is een lintje gespannen dat wordt doorgeknipt door wethouder Buter en de directeur van Rabobank Peel Noord, de heer Pieter Michielsen. Complimenten zijn overal hoorbaar, zowel over de buitenkant als over de binnenkant van de wagen. Blijkbaar heeft er in de afgelopen periode nog een ware metamorfose plaatsgevonden. Iemand die daar meer van weet is Bart van den Eijnde, bestuurslid van Howeko en de wereldwinkel. Hij vertelt: "Ik heb zelf niets aan de wagen gedaan, alleen voorwaardenscheppend zaken geregeld. Toen Antoon (van Schaijk, Rotary) me vroeg of Howeko iets kon betekenen, heb ik dit aan onze vrijwilligers gevraagd. En die bereidwilligheid was er. Dus de twee mannen die nu naast me zitten, Chris Rovers en Jan Hendriks, hebben echt sloop- en bouwwerk gedaan, naast nog andere vrijwilligers."

Wendy Vos
Veel mensen komen samen op deze dag. De belangrijkste daarvan is waarschijnlijk toch de bescheiden Wendy Vos. Ze heeft er immers voor gezorgd dat er in de afgelopen twee jaar zo'n dertig gezinnen, via 'Samen Sterk', van levensmiddelen zijn voorzien. Over haar drijfveer vertelt zij: "Ik weet zelf wat het is om krap bij kas te zitten door scheiding en schulden. Ik ben altijd al een zorgtype geweest, dus dit werk past goed bij mij. En als ik merk dat mensen hier gelukkig van worden, dan word ik dat ook." Wendy legt uit dat ze blij is met de samenwerking met Super Sociaal in Helmond. "Daar kunnen mensen naartoe bellen die gebruik willen maken van de rijdende supermarkt. Er wordt dan een afspraak gemaakt en er volgt een inkomenstoets. Daarna kan er met een vastgesteld kortingspercentage boodschappen gedaan worden in de rijdende supermarkt, één keer per week." Ondertussen gaat zij zelf door met speelgoedpakketten verzamelen voor de decembermaand. "Ik ben nog altijd op zoek naar opslagruimte, want dit past niet allemaal in mijn kleine huisje!"

Tot slot
Maar waar komen de producten vandaan? Antoon van Schaijk, namens Rotary Gemert, Beek en Donk, Lieshout vertelt: "De spullen komen rechtstreeks van de fabrikant of bij Laarbeekse supermarkten vandaan. Het zijn goede producten die op het allerlaatste moment gehaald worden, zodat daarmee een deel van de weekendboodschappen binnen is. Hij benoemt nog de enorme betrokkenheid van mensen bij dit project. "Dat is zo bijzonder. Ik hoop dat we de energie die hierbij is ontstaan kunnen doorgeven aan de mensen voor wie we dit doen!"

Praktisch
Vanaf donderdag kun je terecht in Aarle-Rixtel van 9.45 tot 10.15 uur op de parkeerplaats rechts naast de Dreef voor jongerencentrum Cendra, in Lieshout van 10.45 tot 11.15 uur op het Floreffeplein, in Mariahout van 11.45 tot 12.00 uur bij de parkeerplaats van de buurtbus en in Beek en Donk van 13.00 tot 14.00 uur op de parkeerplaats achter het Ontmoetingscentrum, bij de gymzaal van de boksclub. Let op: Iedereen kan hier terecht voor cadeautjes van de Wereldwinkel en Okado van ORO. Aanmelden voor de rijdende supermarkt voor minima kan bij: Super Sociaal, contactpersoon Monique der Kinderen, t 0492-552876.