Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeeks team 'Kiele Kiele' bijna Nederlands kampioen Escaperoom

Redacteur: Martien van den Heuvel
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek - Studenten Event Management van de Fontys Hogeschool in Eindhoven organiseerden vorige week het Nederlands Kampioenschap Escaperoom. Daan van Melick, Hanneke van Gerven, Jessica Crooymans, Mark van Kuyen en Mandy Verbeek, alle vijf uit Laarbeek, deden ook mee. "Ze hebben ons gevraagd om deel te nemen aan het NK vanwege onze ervaring met Escaperooms en, misschien nog wel belangrijker, omdat wij regelmatig reviews over Escaperooms schrijven. Ons team Kiele Kiele is als vierde geëindigd", aldus Van Melick.

Onder het genot van een pilsje bij café Thuis in Beek en Donk legt Hanneke van Gerven uit wat Escaperooms precies zijn: "Bij een Escaperoom zit je in een soort kamer opgesloten. Meestal met een groep van vijf mensen. Door onderling goed samen te werken moet je aan de hand van verschillende hints en aanwijzingen die in de kamer verstopt zijn binnen zestig minuten uit de kamer zien te ontsnappen." En ook al zijn de Laarbeekse deelnemers geen Nederlands kampioen geworden, ze hebben wel een kamerrecord op hun naam geschreven. "Wij waren van alle teams als snelste uit een kamer. Als je op een gegeven moment vastzit, kun je een hint vragen. Dan krijg je wel een tijdstraf, maar dat is altijd beter dan minutenlang zitten zoeken naar hoe je verder moet. Onze tactiek heeft dus gewerkt", glimlacht Jessica Crooymans.

Walkietalkie van de Albert Heijn

Gevraagd naar hun mooiste ervaring bij de verschillende kamers die ze al gedaan hebben: "Zonder meer de Heineken-kamer. Die was volledig geïnspireerd op de film over de Heineken-ontvoering. Maar ook de keer dat we een kamer in Gemert deden. Als je hints vraagt aan de spelleiding, dan gebeurt dat via walkietalkies. Bij die kamer in Gemert zaten we met onze walkietalkies op dezelfde frequentie als die van de Albert Heijn. Dus tijdens het spel kregen we te horen 'wil die persoon naar kassa vier komen, alstublieft?'. Maar ja, we hebben al zoveel kamers gedaan. Ook in het buitenland. De kamer in het Belgische Retie was ook zeker de moeite waard. Het is voor ons een soort verslaving."

Je leert elkaar goed kennen

"Wij zijn zo'n anderhalf jaar geleden begonnen met onze groep. We hebben nu zo'n 30 tot 40 kamers gedaan. Op deze manier leer je elkaar steeds beter kennen. Ieder van ons heeft zijn of haar eigen kwaliteiten in de kamer. Iemand van ons is de logicus, een ander de verkenner of de puzzelaar. Ook voor verjaardagen geven we elkaar tegoedbonnen voor Escaperooms. Het is leuk om te doen en wie weet, misschien worden we de volgende keer wel echt Nederlands kampioen. Maar eerst nog maar een pilsje drinken op ons vorige succes", besluit Mark van Kuyen. "En voor wie hier in Laarbeek eens een Escaperoom wil proberen; bij Outdoor Laarbeek hebben ze een heel leuke kamer. Je zult zien, het is een leuke, interessante ervaring. En het moment dat je net uit de kamer komt, dat je het gehaald hebt, is altijd het leukste moment van de Escaperoom", voegt Mandy Verbeek nog toe.