Afbeelding
Foto: Johan Maas

KansPlus vist niet achter het net

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - Hengelsportvereniging 't Sluisje ontving afgelopen zaterdag een aantal mensen met een verstandelijke beperking bij hun visvijver. Het waren soosleden van KansPlus. Koud was het die middag! Hartverwarmend waren de enthousiaste reacties. Kortom, heerlijk een middagje vissen met een ervaren begeleider van 't Sluisje naast je.

't Sluisje

Het is kwart voor twee als De MooiLaarbeekKrant zich meldt bij de prachtige visvijver van 't Sluisje in Lieshout. Toon Daniëls en Marinus Smits, respectievelijk voorzitter en secretaris van de vereniging vertellen dat 't Sluisje ongeveer 450 leden telt. Ze organiseren jaarlijks een groot aantal wedstrijden voor senioren. Ook de jeugd wordt volgens Toon niet vergeten. "Er zijn ieder jaar jeugdkampioenschappen. Een aantal kinderen volgt de jeugdcursus 'Vissen en omgaan met de natuur'. En in mei is er de Nationale Hengeldag. Zo goed als jaarlijks komen de soosleden van KansPlus hier op bezoek."

Uitstekende voorbereiding

"Alles is onder controle", volgens Marinus Smits. "De koffie is bruin, begeleiders staan klaar, hengels staan tegen het clubgebouwtje, bakjes met wriemelende 'maaien' staan op tafel." Klokslag 14.00 uur, parkeert Wim Biemans zijn Polder-Express op het parkeerterrein en stappen de bezoekers uit. Freek de Wit maant de omstanders tot stilte, bedankt de 'treinchauffeur' en geeft vervolgens het woord aan de voorzitter van 't Sluisje, die daarna op zijn beurt iedereen welkom heet. Vervolgens zoekt iedereen met zijn begeleider een plaatsje aan de vijver.

Ervaring

"Als ze happen zijn ze d'r bij!", verklaart Clemens strijdlustig. Even later sleurt hij een stevige zonnebaars uit het water. Bianca kletst haar begeleider 'de oren van het hoofd'. Het gaat over van alles: olifanten, alfamannetjes, vakantie, ruzie en ook een beetje over vissen. "Heb ik heel lang geleden wel eens gedaan", zegt ze. "Maar toen ving ik ook niks!" Frans Donkers alias Polleke, zegt dat hij nog nooit gevist heeft. "Eens moet de eerste keer zijn. Doar godde vur mee!", lacht Polleke terwijl hij de hengel bij zijn begeleider in de handen duwt. "Efkes mijn handen wèrreme!"

Arnoud Verdaasdonk is met zijn begeleider snel op het plekje gaan zitten waar hij vorig jaar ook een grote vis ving. En warempel na enige tijd heeft hij beet. De top van de hengel staat helemaal gebogen. "Dat moet een grote zijn", fluistert hij. Met behulp van aanwijzingen van omstanders krijgt hij de vis op het droge, het is een karper van ruim 30 cm. Trots maakt hij zelf foto's van zijn vangst en laat zich er ook gewillig mee fotograferen. Daarna wordt de vis behoedzaam weer teruggezet. Ook Frank en Frans weten een vis te verschalken. Maar de absolute kampioen van deze middag is toch echt Arnoud, want die heeft opnieuw beet! Dit keer een brasem van wel 49 cm!

Einde van de middag

Als de voorzitter het sein geeft dat het vissen is afgelopen, haast iedereen zich naar het clubgebouwtje. Polleke vertrouwt De MooiLaarbeekKrant toe, dat vissen nooit zijn hobby zal worden. Toch weet hij zeker dat hij volgend jaar weer terugkomt. "Al is het maar voor de muziek in de Polder-Express", lacht hij.

In zijn slotwoordje bedankt Toon iedereen. De vissers van deze middag reageren spontaan met een welgemeend, dankbaar applaus.

Afbeelding