Nacht van de Nacht bij IVN Laarbeek

Laarbeek – Bij het IVN gebouw begint op zaterdag 29 oktober om 19.00 uur, de Nacht van de Nacht. Het IVN houdt dan een wandeling vanaf de Bimd. Er mogen geen zaklampen worden meegenomen bij deze wandeling. Het IVN vraagt hierbij alle Laarbekenaren, om op die avond vanaf 19.00 uur enkele uren het licht zoveel mogelijk uit te doen om een sfeer te scheppen, zoals die nog niet zo lang geleden overal bestond.

De natuur in optima forma kan niet zo goed overweg met al dat kunstlicht dat de mens in de donkere uren produceert. Veel zoogdieren zijn 's nachts actief. En bijvoorbeeld ook nachtvlinders zijn bij al dat licht minder actief, eten dan minder en zijn minder geneigd om te paren. Als men op deze zaterdag om 19.00 uur vertrekt, kunnen ogen langzaam wennen aan het donker. De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. Het vertrek is dus bij de Bimd aan de zijweg van de Beekseweg te Aarle-Rixtel.

Voor kinderen is er een aparte wandeling met onderweg een tussenstop voor een spannend verhaal in het pikkedonker. Voor volwassenen is er een iets langere wandeling met onderweg ook een spannend verhaal. Ze gaan luisteren naar de bosuil, en proberen om zo stil mogelijk te zijn zodat men niet alleen het donker ervaart, maar ook de stilte. Ook de gemeente werkt dit jaar aan de Nacht van de Nacht mee en doet hier en daar de felle verlichting van gebouwen uit. De kinderen zijn rond 20.00 uur terug en de volwassenen tussen 20.30 en 21.00 uur. Er is voor iedereen koffie of thee of chocomel. Er is dan nog een gezellig vuurtje bij de Bimd. Iedereen is welkom en deelname is gratis, het gaat altijd door. Een kleine vrijwillige bijdrage mag altijd.