Afbeelding
Foto:

Duurzaamheid en visie

Het college van de gemeente Laarbeek heeft in 2015 een ambitieuze agenda opgesteld rondom duurzaamheid. Een fors budget is vrijgemaakt en de gemeente roept op om initiatieven te ontwikkelen. Als Stichting Duurzaam Laarbeek zijn wij zeer enthousiast. Onze stichting heeft zich immers als doel gesteld om duurzaamheid in Laarbeek te stimuleren.

Onlangs namen wij kennis van de Woonvisie 'Wonen in Laarbeek 2017-2021'. Wij zijn van mening dat de woonvisie weinig ambitie uitstraalt. Dat is best vreemd omdat het energieverbruik in woningen éen van de issues is die in de duurzaamheidsagenda van de gemeente worden genoemd. Wij vragen ons af waarom burgers bij nieuwbouw en verbouw niet meer gestimuleerd of verplicht worden om het energielabel van de woning een positieve impuls te geven. De gemeente Laarbeek zou hierbij een voorbeeld kunnen nemen aan de recent uitgebrachte woonvisie van de gemeente Helmond. Zij spraken daarin de ambitie uit om – eerder dan de landelijke ambitie – energieneutraal te zijn. Wij pleiten ervoor dat ook de gemeente Laarbeek de duurzaamheidsagenda en de woonvisie meer met elkaar in verbinding brengt.

Wij zijn verbaasd en gaan graag met de gemeente én andere betrokkenen in gesprek over onze visie en hoe de Woonvisie realistisch en toch ambitieus kan worden opgesteld.

Namens bestuur Duurzaam Laarbeek

Jan Brans, Theo van Hoek, Ton Sonneveldt