Alleen 'goud' telt

Je ziet het niet vaak dat sporters, van welke tak dan ook, gaan staken! Toch lijkt de ruzie van de schaatsers met de schaatsbond, de KNSB, hoog op te lopen en dreigt er een heuse staking.

Vrijdag begint in Groningen het schaatsseizoen met de KNSB Cup en gaan de ijzers weer onder. Toch is er weinig animo onder de ploegen, de schaatsers en de sponsoren, om hier aan mee te doen. En natuurlijk speelt er een geldkwestie; de bond wil weer het licentiegeld verhogen om zo hun financiële problemen op te lossen en men komt niet nader tot elkaar v.w.b. nieuwe voorstellen.

Sven Kramer o.a., is al druk bezig geweest met 'polsen', hoe zijn collega's er in staan, of er bereidheid is tot staking. Nu, de bereidheid tot actie is wel 300%, bij alle ploegen en alle rijders, maar of iedereen ook achter een staking staat, is nog maar de vraag en moet nog blijken.

Wie zich volgens mij hier helemaal niet druk om maakt en wie dit alles gestolen kan worden, is oud-schaatster Renate Groenewold. Bij haar zijn namelijk alle, ooit behaalde gouden medailles gestolen en ook alleen maar deze 23 'gouden'! Zomaar van de gekleurde linten afgeknipt en meegenomen, de zilveren en bronzen achterlatend.

De technisch directeur van de schaatsbond geeft aan Renate te willen helpen, om de pijn enigszins te verzachten, denk bijvoorbeeld aan vervangingen.

De van vakantie terugkomende Veendamse, geeft aan dat deze onderscheidingen natuurlijk eigenlijk onvervangbaar zijn door de emotionele waarde die zij voor haar hebben en hoopt dat de daders worden gepakt en zij haar originele medailles terug krijgt. Afwachten dus!

Bij de pakken neerzitten heeft ze overigens geen tijd voor!

Ze is als teammanager aangesteld bij de nieuwe schaatsploeg Team Victorie van Michel Mulder, die zichzelf als kopman heeft benoemd en hiermee mikt op een herhaling van zijn sportieve successen in Sotsji, straks in Zuid-Korea, tijdens de Olympische Spelen van 2018.

Dat is nog even wachten, maar het was ook weer lang wachten voordat de eerste marathon van het schaatsseizoen weer startte! Afgelopen week won Stroetinga bij de mannen en Lollobrigida ( kleindochter van...) bij de dames, op de Amsterdamse Jaap Edenbaan. Hier telt ook alleen maar plaats één en andere namen vergeet je snel.

Laten we hopen dat we niks zullen merken van alle besognes tussen de schaatsers en de bond en dat we veel mooie schaatswedstrijden zullen zien en veel winnaars!

Op 5 november gaat het Thialf te Heerenveen weer open en kunnen we aldaar eens de schaatssfeer gaan proeven. Gelukkig hoeven we dan niet 'voor goud' te gaan!

R. van den Enden