Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

De nacht van de nacht; een kennismaking met te veel licht

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Aarle-Rixtel - De nacht van de nacht wordt elk jaar georganiseerd om aandacht te vragen voor de problemen, die in de natuur omstaan bij de toenemende lichtvervuiling.

Bewustwording
Het onderkomen 'De Bimd' van de IVN-afdeling Laarbeek is vanavond het vertrekpunt van twee wandelingen, die worden georganiseerd. De eerste is gericht op gezinnen met kinderen en wordt begeleid door Dini van den Heuvel. De kinderen maken een kortere wandeling dan de volwassenen. De twee groepen samen worden eerst op de hoogte gebracht van het doel van de avond. Bewustmaking van het feit, dat er veel te veel licht uitgestraald wordt via verlichting van gebouwen en straten is het doel. Om vanavond tot een succes te maken, hebben onder andere het Commanderijcollege en bierbrouwer Bavaria hun medewerking toegezegd. Hun gebouwen zullen vanavond geen of sterk verminderde verlichting voeren.

Het effect van extra licht op het dierenleven
Door Ben van Noordwijk en Arjan Jeurgens wordt de groep volwassenen verteld, dat de aanwezigheid van extra licht desastreus is voor het dierenleven. Vooral in de stad hebben vogels en andere dieren geen besef meer van dag en nacht, dat immers wordt bepaald door de aan- of afwezigheid van licht. Maar ook op het platteland van Laarbeek is het oranje schijnsel aan de oostelijke horizon niet altijd de opkomst van de zon. Zeker niet als zelfs rond middernacht alles in een oranje gloed staat. Broedpatronen van vogels bijvoorbeeld, raken verstoord. Het gevolg is, dat jongen niet kunnen opgroeien omdat er te vroeg gebroed wordt of dat er onvoldoende goed voedsel aanwezig is.

Vleermuizen en een sterrenhemel
De tocht voert allereerst door een lage bossage, waarna we op - voor de meesten - bekend terrein uitkomen; namelijk de weg langs het kanaal. Dit Wilhelminakanaal volgen we tot aan de Laarbrug. Dit donkere deel onder de bomen is het terrein van vleermuizen, die door middel van de bat-detector van Ben worden opgespoord. Verteld wordt over de verschillende soorten en hun kenmerkende geluiden. Als we de Laarbrug zijn overgestoken, lopen we langs de velden bolchrysanten die staan te wachten op de komende Allerheiligen en vooral Allerzielen. Hier is het zo donker, dat uw redacteur 'spreektijd' krijgt om de aanwezigen iets te vertellen over de sterrenhemel. Dit is namelijk naast de groep van natuurenthousiastelingen een groep amateurwetenschappers, die erg veel last hebben van de toenemende lichtvervuiling. Zijn er op een heldere nacht zonder verlichting ongeveer 5000 sterren zichtbaar, in de donkerste nacht in Laarbeek schatten we dit aantal op minder dan 2000!

Half donker-half licht
Na een leuke tocht wordt de avondwandeling afgesloten rond een kampvuur aan de achterkant van het onderkomen aan de Beekseweg te Aarle-Rixtel. Er wordt naar wens koffie, thee of chocomel geschonken. Zelfs nog met een bijbehorende lange vinger. Hier zien we ook weer de andere groep. Max, Julie en Lieve Bos uit Bokhoven zijn op vakantie bij opa en oma. Zij mogen vanavond mee en hoorden van Dini hoe 'de grote geest', "want God kent niet iedereen meer", de altijd lichte wereld in het donker zette om de ondeugende dieren te straffen. Na rijp beraad werd besloten om een tussenweg te bewandelen… Daarom is de wereld vanaf die tijd half donker-half licht. Aan ons om die donkerte zo goed mogelijk een vaste plaats te geven in de natuur.

Afbeelding