Afbeelding
Foto: Mariƫlle de Beer

Countrygroep 'The black Longhorn' bestaat 25 jaar

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - 'The black Longhorn' is een groep mensen die het countrydansen beoefent. Dit zijn partner- of linedansen, die door een groep van 50 actieve mensen in stand worden gehouden. De club bestaat inmiddels 25 jaar.

Hoe het begon
In augustus 1991 wordt door Willy van Oorschot, Wim van Midden en John Peeters 'countryclub The Black Longhorn' opgericht. "Het waren mensen, die zich sterk aangetrokken voelden door de countrymuziek. Je kon donateur worden en dan kreeg je korting op het optreden van een countryorkest, dat eens per maand optrad", volgens Henk van der Put. Hij leidt samen met zijn vrouw de dansgroep, die regelmatig bij elkaar komt in het Dorpshuis in Lieshout. Er wordt niet gesproken over een vereniging en de groep heeft dus ook geen leden, alleen belangstellenden. Ze krijgen les in het dansen en komen daarnaast dus ook voor de gezelligheid en het geven van demonstraties. Het begon allemaal niet in Lieshout, maar in 'De Ark' in Beek en Donk, later omgedoopt in 'De Twee Beeren'. Het eerste orkest, dat regelmatig de muziek verzorgde heette 'Misty Blue'.

"Op een countryavond gebeurt nooit rottigheid"
Vanaf 1994 werd zaal Slegers in Lieshout het nieuwe thuishonk. Eens per maand was er een dansavond van de countryclub. Later kwamen ze als groep in contact met een andere plaatselijke dansgroep met ongeveer dezelfde muzikale interesse. De plaatselijk groep ging samen met countryclub 'The Black Longhorn' en zo is de huidige dansgroep ontstaan. Deze bestaat nu 15 jaar en 'The Black Longhorn' als organisatie 25 jaar. Het doel van de groep is het hebben van een gezellige avond. "Op een countryavond gebeurt nooit rottigheid", vertelt Henk. "De leden zijn heel gemoedelijk, gunnen elkaar de ruimte op de vloer en houden zich aan de regels." Zo kun je bijvoorbeeld op de vloer partnerdansers zien, die langs de rand in een grote kring dansen op dezelfde muziek als waarop de line-dansers in het midden hun synchrone bewegingen uitvoeren. "Het bijwonen van zo'n avond geeft een echt familiegevoel", aldus een enthousiaste Henk. In het jaar 2000 werd ertoe overgegaan, om op cd-muziek te dansen in plaats van live-bandjes uit te nodigen. Volgens Henk waren daarvoor een paar oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst werd de muziek populairder en daardoor de bandjes duurder. Daarnaast is het belangrijk, dat de geschreven choreografie uitgevoerd kan worden op een bepaald aantal maten. Een orkestje wil nog weleens van de gebaande paden afwijken en een variatie spelen. Daardoor raken dansers de weg kwijt.

Jubileum
Het 25-jarig jubileum wordt gevierd met een tweedaags feest. Op zaterdagavond 29 oktober was er een avond, die werd verzorgd door dj Henk (van der Put). Op zondagmiddag trad het orkest Colonel Hammond's four op. Dit is een groep, die gemiddeld elke week optreedt in binnen- en buitenland. Hoogtepunten van 'The Black Longhorn' zijn elk jaar de buitenoptredens met Pinksteren en de grote dansavond met Nieuwjaar. Er kunnen zich altijd nieuwe leden aanmelden om te leren dansen. Iedereen is welkom op de dinsdagavond rond 19.45 uur om eens te komen kijken in het Dorpshuis of het countrydansen iets voor hen is.

De MooiLaarbeekKrant wenst de countryclub nog veel gezellige avonden toe!


Afbeelding