Afbeelding
Foto: Ingezonden

Een goed afscheid helpt je verder

Redacteur: Alexander Brutsaert

Lieshout - Doodgaan hoort bij het leven. Het is lastig om erover te praten. Allerheiligen, Allerzielen en Halloween hebben met het thema dood te maken. MooiLaarbeekTeenz interviewt Hannie Jacobs, uitvaartverzorgster, en Rutger (12) die dit jaar zijn oma verloor. Zij vertellen hun ervaringen.

Halloween, Allerheiligen en Allerzielen
Elk jaar op 31 oktober valt Halloween. Het is de avond voor Allerheiligen. Kinderen verkleden zich en gaan langs de deuren om snoep te vragen. Eigenlijk is Halloween een avond waarop alle gestorven mensen worden herdacht. Er werd geloofd dat geesten van gestorven mensen een nieuw lichaam zochten. Op Allerheiligen worden alle overledenen herdacht die volgens de geloofsgemeenschap goed geleefd hebben. De dag erna, op Allerzielen, worden alle overledenen herdacht; er zijn vieringen in de kerk en worden bloemen op graven gelegd.

Uitvaartverzorgster                                
Hannie Jacobs werkt tweeëneenhalf jaar bij uitvaartorganisatie 'De Groof'. Zij regelt dat een uitvaart goed georganiseerd wordt. Ze heeft contact met de nabestaanden en ze plant met hen de uitvaart. Hannie belt met crematorium of begraafplaats en maakt de rouwkaarten. "Het is mooi en dankbaar werk", zegt Hannie die bijvoorbeeld ook de muziek voor de uitvaart regelt. "Het ligt eraan hoe die persoon geleefd heeft. De ene wil volksmuziek op zijn begrafenis, de ander heavy metal. In de kerk moet je rekeninghouden met de regels van de kerk. In een aula of crematorium is de keuze vrijer", vertelt Hannie. "Als dierbaren sterven wanneer kinderen tussen 0 en 3 jaar oud zijn, is een kind daar nog niet zo bewust mee bezig. Ze missen de warmte. Als ze ouder worden beginnen ze vragen te stellen. Het is belangrijk stil te staan bij deze gevoelens", benadrukt Hannie.

Rutgers verhaal
Afgelopen jaar overleed Rutgers oma aan kanker. Dat was een zware tijd voor hem en zijn familie. Het was voor hem de eerste keer dat hij echt meemaakte dat een familielid doodging. Op de kist hebben Rutger en zijn familieleden allemaal teksten gezet. Er werden bloemen op de kist gelegd. Zijn zusje heeft een boekje gemaakt over oma. Rutger vertelde toen oma aan het sterven was dat ze er slechter uitzag dan toen ze echt dood was. Het was daarom niet eng om haar dood te zien. Rutger heeft goed afscheid kunnen nemen en dat hielp hem uiteindelijk wel om weer door te gaan met het leven. Iedereen verwerkt het verliezen van een geliefde op zijn eigen manier. Rond 31 oktober kun je samen herdenken, maar een geliefde mis je ook op andere momenten. Bewust afscheid nemen en praten met iemand die je vertrouwt helpt bij het verwerken van je verdriet.


Afbeelding