Afbeelding
Foto: Ingezonden

Ellen en Pim uit Lieshout maken tweejarige fietsreis

Mijn naam is Pien Sijmens. Voor een opdracht voor school, het Carolus in Helmond, heb ik Ellen van Eijzeren geïnterviewd over het avontuur dat zij aangaat. Hier een verslag van dit interview.

Ellen en haar vriend Pim uit Lieshout vertrekken op 7 december naar Argentinië, om van daaruit naar Alaska te fietsen.

Waar denk je aan bij reizen en fietsen?
Bij reizen denk ik aan vrijheid en aan andere mensen en culturen ontmoeten, dat vind ik het mooiste dingen aan reizen: dat je ziet hoe het in andere landen gaat. Bij fietsen denk ik ideaal vervoersmiddel om te reizen, tussen de mensen.

Waarom de fiets?
Toen ik Pim leerde kennen wilde hij heel graag een fietsreis maken, hij had op de Noordkaap een fietser ontmoet die daar alleen heen was gefietst en dat heeft hem geïnspireerd. Ik wilde graag een langere wereldreis maken en toen besloten we samen een fietsreis te maken. Fietsen is ideaal want mensen zoeken meteen contact. Je ziet zoveel meer van een land als je fietst dan bijvoorbeeld met de auto, want dan rij je nogal snel aan dingen voorbij. Dus vandaar de fiets!

Fietsen jullie nu meer dan voor dit plan?
Ervoor trainen is best moeilijk, want het is 30.000 kilometer. Wel zijn we naar de Middellandse Zee gefietst, 1500 kilometer. Ook zijn we in Marokko over het Atlasgebergte gefietst en een keer naar Budapest gevlogen en van daar naar Roemenië gefietst en terug naar huis. Binnen Nederland fietsen we ook veel.

Welke voorbereidingen hebben jullie getroffen?
We zijn al 5 jaar bezig met voorbereidingen, vooral met het geld. We gaan minstens 2 jaar weg en we gaan in principe niet werken onderweg. Het moeilijkste was sparen, omdat wij erg houden van lekker eten en leuke dingen doen. Een goede fiets is natuurlijk ook superbelangrijk omdat we bijzondere stukken gaan fietsen, zoals over de Andes. Nu hebben we de beste fiets is die hiervoor te krijgen is. Die heeft bijvoorbeeld geen ketting maar een riem. Je kunt ook natuurlijk maar heel weinig meenemen in fietstassen, dus over alles wat in de fietstassen zit is goed nagedacht. Van jassen tot ondergoed. De route uitstippelen is ook erg belangrijk. En visums zijn heel belangrijk. En we hebben ongeveer alle inentingen omdat we in zoveel landen komen.

Zijn jullie ook tegen problemen aangelopen? Zo ja, welke?
Oh ja. We wilden vorig jaar al vertrekken maar we hadden nog niet genoeg geld om een reservepot te hebben voor als er thuis iets gebeurt, of als 1 van ons ziek wordt. Dan willen we gewoon een hotel kunnen boeken en niet afzien in ons tentje. Visums: origineel wilden we van Alaska naar Argentinië fietsen, alleen in Amerika zijn ze sinds de aanslagen heel bang geworden als mensen een visum langer willen dan 90 dagen en wij zouden minstens een half jaar in Amerika moeten zijn. Een visum-advocaat heeft ons afgeraden om dat aan te vragen. Je krijgt maar 1 kans in de ambassade en als je geweigerd wordt mag je nooit meer Amerika in. Je zou pas na 3 jaar weer een visum aan mogen vragen en dan zou de reis niet door kunnen gaan.

Hoelang denken jullie over de reis te gaan doen?
We zeggen 2 jaar, alleen dat kan natuurlijk ook langer zijn. We hebben heel bewust allebei onze baan opgezegd, het huis hebben we opgezegd en al onze spullen weg. We hebben straks niets meer, behalve onze fiets en onze bankrekening.

Was het moeilijk om dat allemaal te doen?
Ja en nee. Toen ik mijn ontslagbrief verstuurde moest ik wel even slikken. En ons huisje in het bos, daar genieten we heel erg van. Maar straks staan we op zulke mooie plekken met onze tent dat dat oké is. De mensen ga ik vooral missen. Ik vind het heel moeilijk om afscheid nemen van familie en vrienden, vooral mijn oma van 85. We weten niet of ze er nog is als we terugkomen. Ook heb ik vier kippen waar ik heel gek op ben. Daar ga ik echt verdriet om hebben.

Is het een droom die uitkomt?
Droom is niet helemaal het goede woord, eerder een heel groot verlangen. Het is nu of nooit, want we willen misschien ook nog kinderen en zo'n reis kun je beter zonder kind maken. Om het te laten uitkomen moet je er wel echt voor willen gaan, want tenzij je heel rijk bent kun je niet zo een-twee-drie zeggen dat je 2 jaar op reis gaat. Het is mijn nummer 1 verlangen wat nu gaat gebeuren dus dat is natuurlijk wel heel gaaf.

Ellen en Pim zijn tijdens hun reis te volgen op www.therollingdutch.nl


Afbeelding