Afbeelding
Foto: Ingezonden

Oude Buurthuis

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – Het Buurthuis aan de Bernadettestraat. Een plek, van alle gemakken voorzien, waar mensen samenkomen. De parkeerplaats met grijze steentjes markeert de plek waar het buurthuis begon. De MooiLaarbeekKrant spreekt Dinie Kuijpers en haar kinderen Jos, Anny en Jeanne. Samen halen we herinneringen op aan de tijd dat het Buurthuis nog van hout was.

Familie Kuijpers
"Zeg maar Dinie", lacht Dinie Kuijpers, die met haar 90 jaar nog bijzonder helder kan vertellen. Samen met haar man Willem was zij jarenlang het gezicht van het Buurthuis. "Willem zat bij de biljartclub en ik onder andere bij de welfare en het kaarten", vertelt Dinie. "Door ervaringen in de horeca hielpen we regelmatig mee met activiteiten in Mariahout. Zo ook in het Buurthuis." Frits Vorstenbosch, schoonzoon van Dinie, getrouwd met Anny, werd voorzitter van 'Stichting het Buurthuis'. Uiteindelijk namen Dinie en Willem de dagelijkse gang van zaken waar en beheerden de sleutel.

Jong Nederland
Geïnteresseerd kijken Dinie en Jos naar zwart-wit foto's over het Buurthuis. "Dat is het inwateren voor de blokhut die later Buurthuis werd", merkt Jos op. "Ik bouwde mee met Jong Nederland." Achter de benzinepomp van de familie Gilsing had Jong Nederland een terrein. Toen daar huizen werden gebouwd schonk Pastoor van Eindhoven het stuk grond gelegen aan de Bernadettestraat. Leden bouwden een blokhut die gebruikt werd voor jongens- en meisjesgroepen. "Apart van elkaar, zoals het in die tijd was", weet Jeanne nog te herinneren. "Als meisje was je lid van het katholieke meisjesgilde." Het nieuwe Buurthuis staat op het veld waar jongeren toen sportieve activiteiten deden.

Ombouw naar Buurthuis
De blokhut werd uiteindelijk omgebouwd tot Buurthuis. Een perfecte plek waar verschillende activiteiten plaats konden vinden. Naast verenigingen, zoals de carnavalsvereniging, buurtverenigingen en de toneelvereniging, maakte ook de peuterspeelzaal gebruik van de accommodatie. Anny Vorstenbosch was vaak getuige van de bedrijvigheid. "Éen keer in de veertien dagen was het disco", vertelt Anny. "We gebruikten jarenlang een eigen mobiele discotheek. De gulden entreegeld werd gebruikt voor nieuwe platen." Het Buurthuis was ook filmzaal. "Uit zuinigheidsoverwegingen deelden we filmrollen met Lieshout", zegt Anny. "Meteen na de filmvoorstelling werden filmrollen naar Lieshout gereden, waar de films aan Lieshoutse filmliefhebbers werden vertoond." Anny's ouders waren altijd van de partij. Ze verkochten snoep, chips en drank. Dinie verzorgde samen met haar dochters ook de schoonmaak, met na Carnaval een extra grote schoonmaak zodat het complex er weer netjes bij lag.

Verschillende beheerders
Het Buurthuis is verschillende keren verbouwd en heeft na Jong Nederland verschillende beheerders gehad. Sjef Donkers, Jo van Uden en familie Sterken beheerden het pand. Willem en Dinie Kuijpers gaven het stokje over aan Gerda en Lambert Sanders, die grotere verbouwingen meemaakten, zoals de bouw van de gymzaal en uiteindelijk de bouw van het huidige complex. Toch heeft het houten complex ook veel veranderingen ondergaan. Samen met Dinie proberen haar kinderen het op te sommen. "Eerst een bar voorin, met een luikje. Daarna zat de bar achterin de zaal. Aan de zijkant van het gebouw zat de peuterspeelzaal en je had een apart lokaal waar werd gehandwerkt. Peuters speelden met trapauto's in de grote zaal." Optimaal werd het gebouw gebruikt. Zelfs in de zomervakantie was er weinig rust tijdens kindervakantieweek. De houten blokhut was een voorzet voor het huidige Buurthuis en bewijst dat een gemeenschapshuis voor het dorp onmisbaar is.

Afbeelding
Afbeelding