Lezing over Berlijn als wereldstad

Aarle-Rixtel – De Aarlese heemkundekring houdt op dinsdag 8 november in Conferentiecentrum De Couwenberg een lezing, die gegeven wordt door dhr. Ton Spamer met als titel: 'Berlijn wereldstad'.

Sinds de val van de muur op 9 november in 1989 is er veel veranderd in Berlijn. Berlijn is lang achtergesteld bij steden als Rome, Parijs en Wenen. Toen het ontstond was Rome al bijna 2000 jaar oud en Parijs en Wenen hadden ook al 1000 jaar achter de rug. Pas in de 18e eeuw begint het mee te spelen in de Europese politiek. Tijdens rijkskanselier Bismarck was het aan het einde van de 19e eeuw zelfs het zenuwcentrum van Europa. In de 2e Wereldoorlog was het echter zo goed als verwoest en de communistische periode had daar nog eens een grauwsluier overheen gelegd. Wat zou men daar moeten gaan zoeken? Dat het rond 1900 een bruisende wereldstad was met prachtige monumenten en bovendien een centrum van wetenschap is de meesten onbekend. In de twintiger jaren was het beroemd om zijn uitgaansscene. De oorlogsschade is waar mogelijk hersteld en in sommige gevallen moet dat letterlijk worden genomen, d.w.z. van de grond af opnieuw gebouwd in de oorspronkelijke versie. Doel daarvan was en is de grandeur van vroeger weer tot leven te wekken. Maar er is ook spraakmakende nieuwbouw.

De lezing voert je door het verleden en vooral door het aantrekkelijke heden met zijn wereldberoemde musea. Daarnaast krijg je functionele toeristische informatie. Ton Spamer studeerde geschiedenis Utrecht. Na een loopbaan in onderwijs en landelijke bestuursorganisaties is hij nu actief in onderzoek en als publicist. Hij geeft lezingen op (kunst-) historisch terrein. De lezing begint om 20.00 uur. Leden hebben vrij entree, niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.