Afbeelding
Foto: Ingezonden

Joost van Luijt

Joost van Luijt uit Lieshout was altijd al een eigenwijze jongen. "Ook tegen de leraren", vertelt hij lachend. Joost wilde liever niet onder iemand werken, maar eigenlijk ook niet de baas van anderen zijn. Dat is een lastige combinatie met een eigen bedrijf. Toch is het hem gelukt zijn ideale positie in te nemen.

Waarom wil je niet de baas van je personeel zijn?
"Ik ben zo volgroeid met mijn personeel. De meeste mensen werken net zo lang bij Respo Repair Service als ik. We zijn met elkaar meegegroeid in het bedrijf en gaan als familie met elkaar om. Er waren momenten dat ik echt even de strenge baas moest zijn. Dat wilde ik niet. Ik wil hen graag leidinggeven, maar ik wil niet de baas over hen spelen."

Nu hoeft dat ook niet meer.
"Inderdaad. In januari heb ik Respo Repair Service verkocht. Nu heb ik geen mensen meer onder of boven me. De enige voor wie ik zakelijk verantwoordelijk ben, ben ikzelf. Dat betekent niet dat ik met pensioen ga. De kennis en de 'know how' over oppervlakteschade die ik in het bedrijf heb mogen leren, houd ik. Buiten de Benelux ga ik deze expertises verkopen aan geïnteresseerden."

Dat klinkt veelbelovend. Heb je hier lang over nagedacht?
"Ik heb voldoende tijd gehad om erover na te denken. In '89 ben ik in het luik van een schip gevallen. Daar heb ik drie kapotte wervelschijven aan over gehouden. Na achttien jaar is dat opgelost. Al die tijd dacht ik: als mijn rug het weer doet, dan bouw ik een groot pand met een showroom in Lieshout. In 2008 startte de bouw. Van de verkoop van het bedrijf was toen nog geen sprake. Al die jaren maakte ik plannen in mijn hoofd en nu ben ik die aan het realiseren."

Was het altijd je bedoeling om in Lieshout te blijven wonen?
"We hebben even in Tegelen gewoond, maar het duurde niet lang voor we weer naar Lieshout kwamen. Ik heb er wel eens over nagedacht om in Eindhoven te gaan wonen. Dat is eigenlijk alleen leuk als je ook echt in de binnenstad woont. Dan heb je alleen geen privacy of ruimte en daar heeft mijn gezin wel behoefte aan."

Was het moeilijk om je bedrijf te verkopen?
"Ik zie om me heen vaak mensen die helemaal geobsedeerd zijn door hun eigen bedrijf. Ik heb dat helemaal niet, ook nooit gehad. Ik heb er 29 jaar lang gewerkt, maar heb mijn leven niet aan het bedrijf opgehangen. Ik keek van al het personeel misschien wel het meest uit naar het weekend. Mijn vrouw Esther en ik hebben drie zonen en ik vind het veel fijner om de focus op mijn gezin te hebben. De mooiste uitdaging is om de jongens een omgeving te bieden waarmee ze zo krachtig mogelijk in het leven komen staan."

Joost geeft de KletskopPen door aan Patricia Maas. Haar verhaal is over twee weken te lezen in de krant.