Gedeputeerde Mevr. Annemarie Spierings, Miriam en Marcel Berkvens, Staatssecretaris van Economische zaken Dhr. Martijn van Dam
Gedeputeerde Mevr. Annemarie Spierings, Miriam en Marcel Berkvens, Staatssecretaris van Economische zaken Dhr. Martijn van Dam Foto: Ingezonden

Van Dam prijst projecten Foodlab

Mariahout - 'Het mooiste moment van de dag'. Staatssecretaris Martijn van Dam is vol lof over het Patécafé van varkenshouders Marcel en Miriam Berkvens uit Mariahout, die tekst en uitleg gaven aan de politicus op Agri meets Design.

Patécafé is het resultaat van zo'n samenwerking die precies een jaar geleden startte tijdens de vorige editie van Agri meets Design. Varkenshouder Marcel Berkvens deed uit de doeken wat de meerwaarde is van Patécafé. "Door aan de hand van een concreet varkensproduct als paté in gesprek te raken met de consument, krijg je een positieve insteek. Dat is heel iets anders dan discussiëren over een anoniem product. We kregen complimenten van consumenten in het pop-up restaurant en wisten niet wat we meemaakten!"

Daar ligt 'm ook de crux volgens Berkvens. "Het is heel gek, maar we zijn het contact met de consument verloren. De waardering die je krijgt is het aller-leukste. Vanuit positiviteit is het veel gemakkelijker om te veranderen dan vanuit negativisme. Maar als varkenshouders gaan we in eerste instantie vragen of discussies liever uit de weg en kruipen terug in onze stallen om te proberen het nóg beter, efficiënter en duurzamer te doen. Het is juist zaak om open kaart te spelen en te laten zien en te laten proeven wat je allemaal produceert. Een varken is zoveel veel meer dan een schnitzel of varkenshaasje."

Waardering
Van Dam proefde een stukje paté. "Heel erg lekker. En het mooie van dit project vind ik het contact tussen de ondernemer en de mensen die het vlees eten. De varkenshouder raakt geïnspireerd door de waardering voor het werk wat ze doen. Ik vond dit het mooiste moment van de dag."