Afbeelding
Foto: Ingezonden

Kinderen van basisschool De Heindert ontbijten op het gemeentehuis

"Broodjes mag je gewoon met de hand eten"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – 'Een beetje zenuwachtig' zijn de kinderen van basisschool De Heindert als ze zich melden voor het Burgemeestersontbijt: een ontbijt samen met de burgemeester in het kader van Het Nationale Schoolontbijt. "Maar ik ben nog een beetje nieuw hier, dus ik ben ook een beetje zenuwachtig hoor", verzekert burgemeester Frank van der Meijden hen bij binnenkomst.

Het Nationale Schoolontbijt
Dit jaar vindt de 14e editie plaats van Het Nationale Schoolontbijt. Op basisscholen door heel Nederland wordt een week lang op een educatieve manier stilgestaan bij het belang van een goed ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen hun ontbijt 's morgens overslaan of dat ze niet gezond ontbijten. "Ik heb de indruk dat dit niet geldt voor onze leerlingen", zegt directeur Marie-Louise Stevens, "maar het is belangrijk het belang van een goed ontbijt te blijven benadrukken."

"We gaan samen ontbijten"
Ook wethouder Joan Briels ontbijt mee en nodigt de kinderen uit nadat hij ze - net als de burgemeester - allemaal persoonlijk de hand heeft geschud: "We gaan lekker samen ontbijten." Voordat burgemeester en wethouder het in de gaten hebben, worden de eerste boterhammen al gesmeerd. "Een goed teken dat jullie al begonnen zijn, dat betekent dat jullie toe waren aan een stevig ontbijt", lacht Briels terwijl Van der Meijden even een rondje loopt langs alle kinderen met de mand broodjes met de mededeling 'broodjes mag je gewoon met de hand eten hoor!'.

'Te zenuwachtig'
Twee kinderen uit elk van de vijf (combinatie)groepen van basisschool De Heindert in Aarle-Rixtel nemen deel aan het ontbijt. "Eentje heeft zich vanmorgen afgemeld omdat hij te zenuwachtig was", vertelt de directeur, "het is ook best spannend voor ze. De andere leerlingen ontbijten gezamenlijk op school." Het ontbijt verloopt ontspannen. "Wie sport er allemaal van jullie?", vraagt de wethouder zich hardop af, waarop alle vingers de lucht in gaan en een vraag- en antwoordrondje van start gaat. "Maar welke sport doe jij dan?", vraagt een leerling spontaan aan de burgemeester waarop Van der Meijden op sportieve wijze uitlegt wat hij zoal doet.

Goede doel
Als alle broodjes, melk en fruit genuttigd zijn, heeft de burgemeester nog een verrassing voor de kinderen. Hij tovert een cheque tevoorschijn die hij aan de jongste twee deelnemers overhandigt: "Het Nationaal Schoolontbijt kiest elk jaar een goed doel en dat goede doel is dit jaar Jantje Beton. Onze gemeente doneert een bedrag van €200,- aan het goede doel", vertelt Van der Meijden, waarna de cheque door het tweetal symbolisch aan juffrouw Marie-Louise wordt overhandigd.

Afbeelding