Afbeelding
Foto: Ingezonden

Kansen zien in duurzaamheid

Wij hebben onze wereld in bruikleen. We dienen er als rentmeester over te waken. Dat klinkt een beetje ouderwets. Er wordt mee bedoeld dat we onze natuur en cultuur op een verantwoorde wijze moeten overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen. We dienen er zuinig op te zijn en er voor te zorgen dat de wereld leefbaar blijft, niet alleen voor ons maar ook voor ons nageslacht. Dat is een morele plicht. Deze gedachte is voor het CDA altijd al een belangrijk uitgangspunt geweest. Rentmeesterschap is niets anders dan streven naar duurzame ontwikkelingen.

In het nieuwe landelijk CDA-verkiezingsprogramma is duurzaamheid weer een van de centrale thema's. Bij de keuzes die we maken op het gebied van productie en consumptie moeten we ons voortdurend laten leiden door de principes van duurzaamheid of bestendigheid.
Het is verheugend dat de gemeente Laarbeek daar ook sterk op inzet. En dan denken we niet alleen aan hoe we omgaan met grondstoffen, energie en afval. De Laarbeekse gemeente formuleerde het ruimer, namelijk naar drie aandachtsgebieden:
-milieu, natuur en grondstoffen;
-mens en maatschappij;
-economie

De burgers wordt gevraagd met ideeën te komen. Nu is er intussen al een en ander gebeurd. Enkele voorbeelden van reeds gerealiseerde (sociale) duurzaamheids-ideeën zijn:

-Snoeperij Jantje in Aarle Rixtel die werknemers met beperkingen in dienst neemt en daarmee bijdraagt aan een zinvolle arbeidsinvulling voor deze mensen;
-Het repaircafé in Lieshout waar vrijwilligers zich richten op het repareren van defecte apparaten, waardoor deze voor hergebruik geschikt worden gemaakt;
-De kledingbank Laarbeek te Beek en Donk, waar vrijwilligers tweedehandskleding inzamelen. Hier kunnen mensen met een smalle beurs terecht voor goedkope kleding.

Maar er is nog veel meer. Op energiegebied bijvoorbeeld. Voetbalclub Sparta'25 uit Beek en Donk is bezig met zonnecollectoren die de stroom moeten leveren voor de verlichting van de velden.

Een paar jaar geleden is het project 'Boer, bier water' gestart, een samenwerkingsverband van boeren, bedrijfsleven en overheid. Men zet zich succesvol in voor kwaliteitsverbetering van de bodem en het toekomstbestendig maken van de waterhuishouding in de regio; een project dat vanuit het hele land met belangstelling wordt gevolgd.

En er zijn nog meer voorbeelden te noemen. Het is van belang dat die lijn met kracht en in crescendo wordt doorgezet. De uitverkiezing van Laarbeek tot groenste gemeente van Nederland in 2016 is een welkome stimulans daartoe.

Laarbeek wil een duurzame gemeente worden. Dat klinkt door in heel de begroting van 2017 die vandaag met de Raad wordt besproken. Het college wil fors investeren en vraagt de burgers in dit thema te participeren en met ideeën te komen. Kansen zien in duurzaamheid!
Dat juichen wij van harte toe.

CDA Laarbeek