KEES OF KEEZEN?

Bij het schrijven van deze column, is de tweede grote 'Keez-avond' in de Sparta'25-kantine nog niet gespeeld. Toch is er al heel wat over gezegd en nu wordt er dus ook over geschreven! Enkele weken terug werd daar het startsein van een nieuwe rage gegeven en de loftuitingen waren vers van de pers. Het was een uiterst geslaagde avond en menigeen was laaiend enthousiast. Er zou en moest opnieuw 'Gekeesd' worden!
Dit alles mag absoluut niet verward worden met de betekenis van Kezen zoals Van Dale het in 1924 omschreef, 'met ene vrouw lijfgemeenschap hebben' oftewel 'neuken'! 'Kees' betekent immers 'vrouwelijk geslachtsdeel' en men zou dus 'aan de politiek der Kezen' meedoen! Maar ... Kezen…dat was het (de ene of de andere betekenis oproepend)!
Het is verslavend, je krijgt er niet genoeg van, je speelt het samen, in een koppel met z'n 4-en of 6-en, het werkt aanstekelijk en het is de verbeterde versie van het alom bekende en beruchte spel 'mens erger je niet'! En zo geschiedde!
Opgezet door een paar fanatieke dames, die ook al elders waren wezen kijken hoe zij het aanpakten, organiseerden zij de eerste Keez-avond in de kantine op het Heereind! En nu, bij het lezen van deze column, is de tweede al weer een feit. En het is niet zomaar een spelletje hé…op het scherpst van de snede wordt er samengespeeld en worden de spelregels uiterst secuur nageleefd. Die zijn dan ook voor iedereen hetzelfde en allen moeten zich eraan houden! Je mag er elkaar natuurlijk ook op aanspreken. Streng? Dat moet ook wel! Er wordt immers gestreden voor mooie prijzen, al is de eer, om een Keez-avond te winnen, ook al zeer noemenswaardig! De prijzen betreffen namelijk 'boodschapbonnen' van de PLUS en zijn het strijden tegen elkander dus dubbel en dwars waard.
Daarnaast zorgt de kastelijn voor een borrelnootje op de Keeztafels en kun je voor de geldende kantineprijzen drinken kopen. De organisatie loopt rond en/of speelt bij een oneven aantal koppels mee, om elke tafel rondom vol te hebben met 4 personen. Voorwaar keigezellig én de kantine is vol! Dat kan men van een doordeweekse dag ook niet altijd zeggen, toch? En als dan ook nog de kaarters (Rikkers) en de spelers van 'het kratje van het latje' binnen komen druppelen, dan is het volle bak in het 'verenigingshuis'. Komt daar dan óók nog een loterij om de hoek kijken en de pret is niet meer te drukken!
De organisatie is weer tevreden en men zal zich wel weer opmaken voor een derde Keez-avond! Je moet ook het ijzer smeden als het heet is! Kezen is in, maak daar gebruik van. Natuurlijk zijn hier weer vrijwilligers die de kar trekken, maar die zie je zelf ook genieten, zolang het natuurlijk 'hot' is en de inschrijvingen binnen blijven komen. Op andere plaatsen zie je dat er op een eerste donderdag van de maand 'getoept' wordt, of gedart. Ook dat zijn activiteiten die bij tijd en wijle heel veel respons krijgen en zodoende ook 'lekker lopen'! Ook hier geldt: "Ga er mee door als er gespeeld wilt worden!" Maar het kezen viert momenteel hoogtij en ik kan iedereen aanraden om er een keer mee te beginnen, want het stoppen gaat je nadien niet meer lukken.
Een man in het zwart loopt er niet rond, men regelt het gelukkig zelf. Wel zouden er zomaar mensen rond kunnen lopen, die hetzelfde shirt of dezelfde trui aanhebben. Wellicht zijn er dat van de organisatie? Who knows? Let's play Keez!

R. van den Enden