Revershof

Tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw had Lieshout een Reversdijk. In de volksmond werd dit de Ribberdijk genoemd. Later kreeg de Reversdijk de naam Ribbiusstraat, genoemd naar Huize Ribbius dat destijds prominent midden in het dorp stond, omzoomd door een gracht. De gracht is er nog, maar huize Ribbius werd gesloopt en vervangen door een nieuw kerkgebouw.

De naam Reversdijk verdween, maar toen er rond de eeuwwisseling een nieuwe wijk ontstond achter de Ribbiusstraat, kwam de naam terug als Revershof.

Ooit lag er in Lieshout een Hoeve Revelschot en een Revelschotsedijk. Al in 1200 kwamen deze namen voor in de archieven. O.a. in het HenkBeijersarchiefcollectie werd al gesproken van de verkoop van rogge aan Hoeve Revelschot op 8 juli 1489.

In de archieven treft men verder berichten aan van de pacht van 10 mud rogge per jaar, op onderpand van de hoeve Revelschot te Lieshout. De akte is gedateerd op 20 mei 1469.

Op 19 oktober 1492 staat een jaarlijkse roggepacht genoemd van een hoeve die nu Ravelschot te Lieshout genoemd wordt. De eigenaar is op dat moment Henrick de Brouwer.

In het blauwe boekje van Rudolf Merkelbach van 1969 wordt vermeld dat de naam Reversdijk slechts één keer voor komt in Nederland. Het zou afgeleid kunnen zijn van 'rifelinge' dat verlating betekent, maar erg waarschijnlijk is dit niet. De naam Revershof komt waarschijnlijk ook maar één keer voor.

Van de oude hoeve Revelschot is niets meer terug te vinden. Gelukkig is de naam bewaard gebleven in deze mooie wijk.

Nelly de Groot-Cooijmans

Met dank aan Heemkundekring 't Hof van Liessent