Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Verwend worden en ervaringen uitwisselen tijdens Dag van de Mantelzorg

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Donderdag 10 november was het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Ook in Laarbeek werden alle mantelzorgers deze dag in het zonnetje gezet. Iedereen die zich bij ViERBINDEN als mantelzorger heeft geregistreerd ontving thuis de 'Mantelzorgwaardering' in de vorm van een waardebon en in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk vond een gezellige middag plaats waar ruimte was voor ontspanning, informatie en contact.

"Mantelzorg overkomt je"
Wethouder Joan Briels opent de middag. Hij vertelt dat het doel is om mantelzorgers te laten weten dat ze gezien en gehoord worden en dat ze daarnaast een gezellige middag hebben waarop ze met elkaar in gesprek kunnen en zelfs troost kunnen bieden aan elkaar. "Het verschil met vrijwilligerswerk is, dat je daar vrijwillig voor kiest en mee kunt stoppen. Mantelzorg overkomt je en gaat altijd door. Morgen is er weer degene die op jullie zorg rekent." Dat kan de 82-jarige mevrouw Van Vlerken bevestigen. Zij zorgt voor haar man, die bijna volledig blind is. "Wij kunnen niet meer de gewone dingen doen die we altijd zo graag deden, maar we maken er samen van wat we er van kunnen maken." Haar man heeft haar aangespoord naar deze middag te gaan, maar zelf is ze nog niet helemaal op haar gemak. Ze vindt het eigenlijk heel gewoon dat ze voor hem zorgt.

Regels
Wilma Manders zorgt voor haar moeder en is al jaren aanwezig tijdens de Dag van de Mantelzorg. Zij ziet de middag als een gezellig uitje en een waardering voor haar inzet. "Dat doe je toch gewoon, is wat veel mensen vinden, maar tegenwoordig is het ook vaak een verplichting. En ik weet uit ervaring, maar ook vanuit mijn werk in de zorg, dat dat niet altijd gemakkelijk is." Wilma weet goed aan te geven, wat er zo zwaar kan zijn aan mantelzorg. "Alle regels bijvoorbeeld, die steeds veranderen en de administratieve rompslomp. Mijn moeder is in april verhuisd en ik kom nog steeds nieuwe problemen tegen. En daarnaast zijn er ook heel veel mensen die tegenwerking krijgen van degene waar ze voor zorgen, vaak als het om een ouder-kind relatie gaat." Joan Briels gaf in zijn openingswoord wat betreft de soms knellende regels aan, dat hij vindt dat er eigenlijk een potje beschikbaar moet komen zonder regels. "Zodat het wijkteam in sommige gevallen kan zeggen: hier is maatwerk nodig, dat buiten de regels past."

Mantelzorg doe je samen
Tussen het nuttigen van het gebak, een interactief spel onder leiding van Henrie Bouwmans en het optreden van de Lollypops door, maken de aanwezigen gezamenlijk een kunstwerk met Helmie en Lennie Segboer. De 100 handen die elkaar aan het einde van de dag overlappen symboliseren het thema van vandaag: Mantelzorg doe je Samen.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding