Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Prins Hans d'n Derde van Ganzegat

Redacteur: Thea Wich
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Aarle-Rixtel – Op het bordes van 'De Couwenbergh' aan de Dorpsstraat werd zaterdagavond 12 november de nieuwe prins van Ganzegat bekendgemaakt: prins Hans d'n Derde. In het dagelijks leven heet hij Hans Schepers.

Onthulling
Wie wordt de nieuwe prins van Ganzegat? Dit was de vraag die de laatste weken al veel gespreksstof op had geleverd tijdens feestjes en partijen in Aarle-Rixtel. Wekelijks gepubliceerde hints als 'Hij is een echte Aarlese', 'Vur inne keer dan', 'Kent Ale op zijn duimpje' en 'Hai kumt van dizze kant van ut kanaal', maakten het prinsen raden ook niet echt gemakkelijk. Heel carnavalsminnend Ganzegat trotseerde daarom afgelopen zaterdagavond de kou en verzamelde zich om 19.30 uur voor het bordes van 'De Couwenbergh'.

Daar werd de spanning door grootvorst Erik van der Velden nog even vastgehouden door vier kandidaat-prinsen op het bordes te vragen. Nadat deze allemaal waren geslaagd voor de prinselijke zwaaitest, verdwenen de vier heren achter de deur van de 'De Couwenbergh'.

Wie zou het toch worden? Na afscheid te hebben genomen van prins Sjonnie (die meteen daarna als vorst werd geïnstalleerd) en een laatste showdans van de dansmariekes (die na drie jaar plaats maken voor nieuwe dansmariekes), werd deze prangende vraag om elf over acht beantwoord door grootvorst Erik: "De nieuwe prins van Ganzegat is prins Hans d'n Derde." Het talrijke publiek applaudisseerde enthousiast toen de kersverse prins op het bordes verscheen.

Hans Schepers
Nadat prins Hans d'n Derde zijn ambtsketen had ontvangen begon hij meteen aan zijn eerste officiële taken: Het opspelden van de prinsessenspeld bij zijn prinses Astrid en het voorlezen van de proclamatie. Ook maakte hij zijn favoriete kleur bekend 'oranje' en zijn motto 'Ut moet nie gekker worre'. De ceremonie werd afgesloten door de acht nieuwe dansmariekes. Hun eerste dans werd beloond met een 'Oh wat zijn ze mooi' van Ganzegats hofkapel. Dit muzikale gezelschap, waarvan kapelleider Dirk Verhoeven na jaren trouwe dienst het stokje recent heeft overgedragen aan Stan Beekmans, had de hele bekendmaking uitstekend muzikaal omlijst.

Het leven van Hans en Astrid
IT-consultant Hans Schepers (47) en zijn vrouw Astrid (47) hebben drie kinderen: Mark (18), Ilse (16) en Bas (14). In zijn vrije tijd heeft Hans zich jaren ingezet voor de organisatie van de Aarlese Jeugddriedaagse. Daarnaast is hij toetsenist van de band No-Exit en houdt hij van wandelen in de bergen.

De vraag
Een dag voor zijn vakantie kreeg de nietsvermoedende Hans bezoek van de carnavalsvereniging: "Ze hadden gevraagd of ik mee wilde denken over de brunch-commissie. Harry van den Boogaard liet twee foto's zien van prominenten die ze hiervoor op het oog hadden. De ene foto was van de burgemeester, de andere van de nieuwe prins carnaval. Dat was mijn foto. Ik kan je zeggen dat ik heel erg verrast was." Hans gebruikte zijn vakantie om hier, samen met zijn vrouw, rustig over na te denken: "Daarna heb ik heel bewust en volmondig 'ja' gezegd."

Geheimhouden
Het geheimhouden vond Hans in het begin best moeilijk: "De eerste confrontatie was op de tennisbaan toen Frans van den Heuvel naar me riep: daar hedde de nieuwe prins. Toen moest ik snel schakelen en zei: gij ook! We stonden namelijk allebei op de kandidatenlijst. Uiteindelijk is het allemaal toch mee gevallen. Aan de reacties van vanavond te zien, denk ik dat de geheimhouding goed is gelukt." De nieuwe prins heeft veel zin in komend carnaval: "De kop is er nu af, laat maar komen die carnaval!"

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl!

Afbeelding