Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Veel enthousiasme onder hoveniers voor actie 'Tegel eruit, plant erin'

"We hopen op een rij van de Beekse naar de Donkse brug"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – "Alhoewel Laarbeek onlangs is gekozen tot groenste gemeente van Nederland, kan de gemeente nóg groener", is wethouder Tonny Meulensteen samen met de lokale hoveniers van mening. Op zaterdag 19 november tussen 13.00 en 15.00 uur kun je daarom een tegel uit je tuin omruilen voor een gratis plant.

Bewustwording
"Behalve dat beplanting mooier is dan tegels, heeft beplanting ook een functie", legt Meulensteen uit. "Meer groen zorgt namelijk voor een betere waterberging. Het water wordt beter vastgehouden in de tuin. Meer groen zorgt voor een aanvulling van het grondwater en voor minder wateroverlast op straat." De actie heeft als achterliggende gedachte de bewustwording van inwoners. "Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een groene leefomgeving een positieve uitwerking heeft op de mens. Meer groen zorgt namelijk voor bijen, vlinders en vogels en zorgt letterlijk voor meer kleur en geur in je omgeving", legt hovenier Nick van Hoof (Lieshout) uit. "Wanneer je met stressklachten bij de huisarts komt, krijg je niet voor niets vaak het advies de natuur in te gaan", beaamt Machiel van Roij (Aarle-Rixtel) de stelling van zijn collega-hovenier.

Samenwerking
De gemeente Laarbeek organiseert deze ludieke actie in samenwerking met Waterschap Aa en Maas en hoveniers uit alle kernen van Laarbeek. Zoals gezegd, kan iedere inwoner van Laarbeek aanstaande zaterdag tussen 13.00 en 15.00 uur zijn of haar stoeptegel komen omruilen tegen een gratis vaste plant op vijf locaties in Laarbeek. Op het Heuvelplein en het Piet van Thielplein in Beek en Donk, de Kouwenberg in Aarle-Rixtel, het Oranjeplein in Mariahout en de Heuvel in Lieshout staan hoveniers uit de betreffende kernen klaar om behalve het uitdelen van de planten inwoners van advies te voorzien over hoe tot planting en onderhoud over te gaan.

Kom jij ook?
"We hopen op een rij van de Beekse tot de Donkse brug", lacht hovenier Dirk-Jan Spierings (Beek en Donk). "Groen is beleving en heeft niks met de grootte van een tuin te maken", aldus Appie Eeuwes (Mariahout), "op elke vierkante meter kun je het verschil maken." Een enthousiast team van Laarbeekse hoveniers roept jou daarom op om zaterdag ook deel te nemen aan deze actie! Wethouder Meulensteen helpt zaterdag zeker mee: "Ik hoop op een groot succes, zodat we in de lente een vervolg op deze bijzondere actie kunnen organiseren!"