Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Vervolg voorpagina

Laarbeekse veteranen herdacht tijdens indrukwekkende ceremonie

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

"Jongeren die je hier vandaag ziet, waren op missie in Libanon, Bosnië, Afghanistan, Irak of Mali", zo gaat Frans verder. "Wat alle leden gemeen hebben, is dat zij, vaak op jonge leeftijd, huis en haard verlieten en met gevaar voor eigen leven deelnamen aan een militaire missie. Naast traumatische ervaringen, maakten zij kennis met een onvoorwaardelijke kameraadschap, zoals die alleen tussen militairen kan ontstaan. Onze vereniging biedt mogelijkheden om die kameraadschap te vieren en traumatische ervaringen te verwerken, waarbij we ons laten leiden door het motto van onze landelijke veteranenorganisatie: EWZVBB: Erkennen, Waarderen, Zorgen, Vinden, Binden, Boeien.

Traumatische ervaring
Bert van Hoof (75) en Leo Herrijgers (87), respectievelijk Nieuw-Guineaveteraan en Indiëganger ondervonden bij thuiskomst weinig nazorg. "Ge bent mooi bruin geworden! En nou weer aan het werk!", was het enige wat ze te horen kregen. "Ook wij lagen wakker van onze ervaringen", erkennen ze. Door de tijd is alles een beetje vervaagd." Juan van den Biggelaar uit Lieshout, was in 1981 op missie in Libanon en in 1996 en 1997 in Joego-Slavië. Hij keerde terug met chronisch PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) In 2005 werd hij lid van de 'Laarbeekse Veteranen'. "Van PTSS genees je nooit", zegt hij. "Het is nu wel handelbaar."

Ceremonie
De ceremonie is indrukwekkend. Na een welkomstwoord van voorzitter Verkuijlen, houdt burgemeester Frank van der Meijden een prachtige en actuele speech. Aansluitend bij de meest recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten zegt de burgemeester trots te zijn op de Laarbeekse veteranen die zich ver van huis hebben ingezet voor een conflictvrije wereld. "Zij verdienen ons respect, nu en in de toekomst."

Frans van den Heuvel draagt vervolgens het gedicht 'Het kwadraat van vriendschap' voor van Peter van Uhm, voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten. Nick Heesakkers blaast de reveille voor het dodenappèl. De namen van alle overledenen worden voorgelezen. Netty Kersten, dochter van Hubertus van der Vrande, medeoprichter van de Laarbeekse Veteranenvereniging, vertrouwt De MooiLaarbeekKrant toe, dat ze emotioneel werd toen ze de naam van haar vader hoorde. De overleden leden van het afgelopen verenigingsjaar zijn Harrie van Kleef en Anneke Swinkels. Bloemen worden geplaatst bij het veteranenmonument. Om de kameraden te eren die in Indonesië begraven zijn, wordt ook daar een krans gelegd op het Ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Na 'The last Post', volgt een minuut van doodse stilte, gevolgd door het Wilhelmus.

Contactmiddag
Hierna maken de Laarbeekse veteranen zich op om in café-zaal De Tapperij hun bijeenkomst voort te zetten met een middagprogramma, waarin adjudant Wim Neilen een presentatie zal geven over zijn deelname aan de missie in Mali. De middag wordt traditioneel afgesloten met een Indisch buffet.

Afbeelding