Afbeelding
Foto: Ingezonden

Deze week: Prins Willy d'n Twidde

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Lieshout - De bekendmakingen van de prinsen van Laarbeek voor 2017 zijn bijna achter de rug. In deze 'witte gij' blikken we terug op het jaar 1993: hét jaar van Prins Willy d'n Twidde in Raopersgat. Het was een speciaal jaar. Weet u waarom? Het verbroederingsconvenant werd getekend!

Carnavalsgezin
Willy Vereijken komt uit een echt Beek en Donks carnavalsgezin. "Een echt carnavalsgezin is een gezin dat tijdens carnaval nooit op wintersport zal gaan en alle dagen van carnaval mee wil maken", vertelt Willy lachend. "Het zit waarschijnlijk in onze genen. Mijn vader was prins bij de 'Teugelders van Ganzendonck' in 1968, 1969 en 1976 en mijn broer Hans in 1980 en 1988. In 1982 trouwde ik met Truuske en gingen we in Lieshout wonen. Hier wist men dat ik uit een carnavalsgezin kom. In mei 1992 benaderde Maarten van Luyt mij of ik prins bij de Raopers wilde worden. Ik wilde dat best doen, maar voordat het zover was … Je mag natuurlijk niets verklappen! Ik deed nog gewoon mee aan 'prinsenraaien'. In die tijd was ik gefocust op televisie. Misdaadseries, Bonanza, de TV was mijn domein. Bij zaal Slegers kwam ik dus als nieuwe prins uit ... de tv!"

'Hawt um mar vast, lot um mar laope'
Willy werd Prins, maar zijn Truuske wilde geen prinses zijn. "Dát is helemaal niets voor mij", vertelt ze. "Maar ik was wel overal bij, natuurlijk. Je moet dit samen leuk vinden, anders is het niets. Eén keer had ik stiekem de steek van Willy opgezet om te stangen. Dat viel niet binnen het protocol, maar ik ben niet van de protocollen", glimt Truuske. Het motto van het jaar 1993: 'Hawt um mar vast, lot um mar laope' was op haar lijf geschreven! En dat carnavaleske past ook prima bij Willy: "Later hadden ze een keer mijn veren van mijn steek weggehaald. Die zou ik pas terugkrijgen als ik op frikandellen en kroketten zou trakteren. Geen probleem, zei ik. Ze hadden er alleen niet bij gezegd dat die snacks gebakken moesten zijn. Dus toen ik van 'De Kiosk' terugkwam met bevroren snacks in de aanslag … Oh, je had die gezichten moeten zien. Dat is dus carnavalesk!"

Verbroederingsconvenant
Willy vertelt:"Het was in die tijd al bekend dat Lieshout, Mariahout, Aarle-Rixtel en Beek en Donk één nieuwe gemeente zou worden. Als voorschot daarop hadden de voorzitters van de carnavalsverenigingen de koppen bij elkaar gestoken waarbij samenwerking centraal stond. Bij Bavaria zijn we op twee boten gestapt: alle Laarbeekse prinsen met hun gevolg. Bij de brug in Beek en Donk, bij de Hommel, moest tol betaald worden en vervolgens gingen we naar Aarle-Rixtel. Het verbroederingsconvenant werd daar op de Kiosk in Aarle-Rixtel ondertekend, in het bijzijn van alle burgemeesters. Uiteindelijk belandden we, al lopend, met het nodige gerstenat achter de kiezen, op het feestje in 'De Ark' waar nu het Ontmoetingscentrum is. Prachtig om mee te maken!"

"Emotioneel geheel"
Carnaval heeft gezorgd voor veel vrienden en contacten voor Willy en Truuske. Een bevriende prins uit Gemert die met zijn gevolg naar de prinsenreceptie kwam. "Dat allemaal geeft zo'n emotioneel geheel", aldus Willy. Maar ook de reactie van zijn moeder toen ze hoorde dat Willy prins van Raopersgat werd. Ze zei: "Oh, alwer ne prins in de familie!" De staatsieportretten van haar prinsen hingen prominent in de woonkamer …

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding