Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Redacteur: Iris Savenije Fotograaf: Joost Duppen

Deze week kwam Sinterklaas aan in Nederland! Hij nam even de tijd om de poseren in bed met onze redactrice Iris Savenije.

Sinterklaas is sinds afgelopen zaterdag weer in Nederland. Met de pakjesboot vaart hij het land door. Zo arriveerde hij zondag al in Lieshout, Mariahout en Aarle-Rixtel. Aankomende zaterdag om 14.00 uur begroet Sinterklaas alle kinderen in Beek en Donk met Pakjesboot 43. Alle lieve kinderen, want stoute bestaan volgens de goedheiligman niet: "Sommigen hebben alleen een beetje moeite met luisteren." Af en toe moet Sinterklaas uitrusten. In bed vertelt hij over de pieten, de boot en Movember.

Doet u eigenlijk mee aan Movember, Sinterklaas? Dan moet u uw snor laten staan in de maand november voor een goed doel.
"Voor een maand? Ik laat mijn snor en baard het hele jaar door staan, meisje. De kapperpiet zorgt altijd dat ik er keurig netjes uitzie. Hij houdt mijn baard en haren bij en zet er zelfs de krullen in."

De kapperpiet, die kende ik nog niet. Welke pieten neemt u nog meer mee naar Laarbeek dit jaar?
"Dit jaar zijn er 38 hardwerkende pietjes geselecteerd om mee naar Beek en Donk te mogen. We hebben natuurlijk de wegwijspiet en de regelpiet: zij zorgen ervoor dat ik overal goed aankom. De turnpieten geven een showtje weg en de luisterpieten letten goed op of alle kindjes lief zijn. In de andere dorpen zijn we afgelopen zondag al geweest, ook met een heleboel leuke zwarte pieten."

Neemt u wel eens stoute kindjes mee naar Spanje, Sinterklaas?
"Stoute kinderen bestaan niet. De pieten en ik nemen al lang geen kindjes meer mee naar Spanje. Alleen als ze Zwarte Piet willen worden, dan mogen ze mee. Dan moeten ze even in de zon bakken aan het Spaanse strand. Als de nieuwe pietjes dan goed hun best doen, mogen ze weer mee naar Nederland."

En dan komt u met de boot. Kunt u niet beter met het vliegtuig komen? Dat is toch veel makkelijker?
"Nee, meisje toch. We hebben zoveel cadeautjes. Die passen allemaal in de pakjesboot, maar niet in het vliegtuig. Daarnaast komen we altijd met de boot. Sinterklaas houdt van tradities. De pieten weten hoe het allemaal werkt en kunnen zo goed wennen aan het Nederlandse weer."

Dat klinkt logisch, Sinterklaas. U geeft natuurlijk cadeautjes, maar we moeten niet vergeten dat u 6 december zelf jarig bent!
"Ja, maar ik hoef zelf geen cadeautjes, hoor. Ik ben wel gek op alle tekeningen die de kinderen voor mij maken. Die hang ik allemaal boven mijn bed in Spanje. De kindjes kunnen zichzelf ook zo mooi verkleden. Het allermooiste cadeau blijft echter het volgende: lieve kinderen. Als ze het hele jaar door lief zijn geweest, is Sinterklaas gelukkig."

Als u gelukkig bent, ben ik dat ook, Sinterklaas. Denkt u dat alles goed zal verlopen bij de intocht in Beek en Donk?
"In Laarbeek is er een werkgroep voor de sinterklaasviering. Als ik met de pieten nog in Spanje zit, zijn er in deze gemeente mensen al heel hard aan het werk om alles te regelen. Ik heb er de volste vertrouwen in dat alles goed gaat komen. Er moet zo veel gebeuren om alles perfect te kunnen organiseren en er mooi uit te laten zien. Daarvoor zijn mijn pieten en ik heel veel dank verschuldigd aan alle Laarbekers die dit mogelijk maken."