Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

#Oppadmet Sinterklaas in Aarle-Rixtel

Redacteur: Stijn Geene
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Aarle-Rixtel - Paardengetrippel klinkt door de straten. De koets rijdt door het dorp. Kinderen zingen sinterklaasliedjes. De Pieten strooien heerlijke pepernoten rond. De leukste tijd van het jaar is aangebroken. Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land!

De intocht
De kade van het kanaal staat vol met kinderen. Iedereen kijkt in de verte. Zien ze aan de horizon de stoomboot al? Nee? Gelukkig komt een koets met Sinterklaas. Pieten rennen achter de koets aan en springen erop. De sint zwaait naar iedereen. De koets stopt en pieten geven high-fives aan alle kinderen. Ze beginnen meteen met pepernoten rond te strooien. Sinterklaas schudt ondertussen vele handen. "Ik vind het heerlijk om in Nederland en nu in Aarle-Rixtel te zijn. Ik verheug me er ieder jaar op. De kinderen kunnen elk jaar mooier zingen, hier geniet ik van.'' Sinterklaas stapt weer in de koets en gaat in een grote optocht naar 'De Dreef' toe. Hier zitten al heel veel kinderen klaar. De kinderen gaan optreden voor de Sint. ''Op 27 november is Sinterklaas te zien in de Sinterklaasshow 'Sinterklaas en het mijter mysterie''', vertelt Agenda Piet. "Het is erg spannend ieder jaar." Sinterklaas vult hem aan; "De kinderen zien wat ik doe. Bijvoorbeeld cadeautjes inpakken. Elk jaar gebruiken we honderden meters inpakpapier."

Op de daken
''Op de daken is het soms wel een beetje koud'', vertelt Sinterklaas. ''Maar ik word ontzettend blij als is ik de kinderen door de schoorsteen hoor zingen." Gelukkig hoeft Sinterklaas niet alleen alle cadeautjes te bezorgen. "Ik heb erg goede Pieten die van dak naar dak klimmen. De zakken die de Pieten dragen zitten vol met cadeautjes. Meestal zijn de zakken zwaar maar de Pieten zijn erg sterk." Sinterklaas vertelt verder: "Ook heb ik mijn trouwe paard Amerigo die het vaak koud heeft. Ik vroeg de kinderen om iets lekkers klaar te zetten voor mijn paard. Amerigo heeft na de lange nachten op de daken ook wel iets lekker verdiend." Sinterklaas doet een belofte. "Vanavond mag je je schoen zetten", zegt de Goedheiligman. "Als jullie 's morgens je schoen leeghalen, liggen wij alweer lekker te slapen." Sinterklaas is tot zes december in het land. ''Ik weet dat het nog ver weg is, maar ik hoop dat jullie allemaal naar de uittocht komen op zes december. Ik ben die dag jarig en zou graag willen dat jullie voor mij komen zingen." Het duurt gelukkig nog even voordat het zes december is. Tot dan schijnt de maan nog door de bomen, mogen we onze schoen zetten en mooie Sinterklaasliedjes zingen. Hopelijk stopt Sint er dan iets in.

Afbeelding