Dom

Er is een verschil tussen iets niet weten en het zelfs niet eens kunnen beredeneren. In het programma Lekker Slim wordt dit verschil erg duidelijk. Tot de eerste categorie horen mensen die niet exact weten hoe hoog de Eiffeltoren is, omdat ze het nooit gelezen hebben. Hier heeft P. Skauwe geen moeite mee. Tot de tweede categorie horen degenen die denken dat een muts veiliger is dan een valhelm. Waarom? Omdat een muts niet kapot valt wanneer je deze vanaf pakweg 317 meter hoogte van dezelfde Eiffeltoren op de stoep laat vallen. Zij kunnen ook niet verklaren in welk land het grootste gedeelte van de Tour de France wordt gereden, in hoeveel dagen je de avondvierdaagse loopt en wie het zelfportret van Vincent van Gogh schilderde. Ze kleden zich naar de laatste mode zonder erbij na te denken waarom en het haar zit volgens de nieuwste trend, nagenoeg altijd voorzien van een kleurtje. Dames presenteren zich als modepoppen en de heren pompen in de sportcentra hun spieren lekker op, geholpen door vitaminepreparaten en anabole hormonen. Wanneer ik er naar kijk overvalt me het schrikwekkende gevoel dat ik een ontzaglijk diepgewortelde weerzin heb tegen domme mensen. Voordat u nu op de barricaden gaat staan is mij duidelijk dat een zekere vorm van stereotypering, zo niet danige generalisatie, aanwezig zou kunnen zijn. Gelukkig wordt deze column niet gelezen door de types behorende tot de tweede categorie zodat een adequate dosis zelfbescherming ingebakken lijkt. Het erge ervan is nog dat ze zelf niet eens in de gaten hebben het tegengestelde van slim te zijn. Dit staat ook wel bekend als het Dunning-Krugereffect, een psychisch verschijnsel dat optreedt bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn.

Dat betekent geenszins dat je je op de kast moet laten jagen door dummies. Zeker niet om gefrustreerd te zijn met hun onvermogen om rationele wezens te zijn die iets normaals zouden moeten snappen. Negeren hoeft niet, wel een effectieve manier vinden om met ze om te gaan. En dat zonder dat ze je ziel leegzuigen. Dit doe je door je hoofd koel te houden, weinig met ze te spreken en geen dialoog aan te gaan. Blijf geduldig en beleefd. Overtuigen kun je ze toch niet. Bekritiseer ze niet en distantieer je van de persoon in kwestie.

Gelukkig hebben we eind december in ons eigen Laarbeek de dorpskwis Kwizut. Tijdens deze vier-uur-durende intelligente kwelling worden de hersencellen van onze dorpsgenoten zodanig geprikkeld en geactiveerd dat een vroegtijdige retardatie voorkomen wordt. Team Skauwe is wederom van de partij, op weg gekroond te worden tot de slimmeste mens van Laarbeek.