Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Herinrichting de Goorloop officieel van start gegaan

"Nieuwe stap in de ontwikkeling van de natuur"

Redacteur: Martin Prick

Fotograaf: Joost Duppen

Aarle-Rixtel - Met het graven van een gat door middel van een graafmachine gaf wethouder Tonny Meulensteen de aftrap voor het ontwikkelen van het terrein rond de Goorloop op de grens van Helmond en Laarbeek.

Goorloop
Wethouders Frans Stienen van de gemeente Helmond en wethouder Meulensteen gaven samen met Peter van Dijk van het waterschap vooraf aan, dat ze blij waren met deze nieuwe stap in de ontwikkeling van de natuur rondom de Goorloop. De Goorloop is een klein riviertje, dat ontspringt in het gebied Sang en Goorkens in de buurt van Mierlo. Het loopt via de rand van Helmond en Laarbeek door naar Boerdonk, waar het in de Aa uitmondt. In vroeger jaren was het de gewoonte om ervoor te zorgen, dat het water zo snel mogelijk werd afgevoerd. Bochten werden daarom uit de kleine riviertjes gehaald, zodat het debiet (de hoeveelheid water die afgevoerd wordt per seconde) zo groot mogelijk was. Langzamerhand kwam men steeds meer tot het inzicht, dat de natuur zo ook erg eenzijdig werd. Kikkers en salamanders verdwenen, want de poelen verdwenen van de akkers. Het water stroomde te snel voor sommige andere soorten dieren en planten en ook die verdwenen.

Het project om meer natuur terug te brengen in het stroomgebied van de Goorloop was een zaak van Helmond en Laarbeek. Kartrekker Stienen heeft in Meulensteen iemand, die met de materie vertrouwd is. Het begin van de plannen dateert uit 2009 toen Stienen samen met wethouder Sjef Knoops begon aan het project. "We moesten de stelling van de boeren doorbreken, dat alle natuur geld kost", vertelt de Helmondse initiatiefnemer. "We hadden en hebben te maken met belangengroepen, die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, maar door te blijven praten proberen we recht te doen aan ieders belangen."

'Geloof, hoop en liefde'
Peter van Dijk van het waterschap is in dit gebied opgegroeid en weet nog precies de weg in het gebied waar ze in de winter probeerden te schaatsen op het te dunne ijs. Hij vertelde blij te zijn met de natuurplannen voor het gebied (we kunnen dus concluderen dat het dunne ijs gebroken is! red.). Naast deze vele belangengroepen moest natuurlijk ook rekening worden gehouden met de eigenaar van het gebied rondom kasteel Croy, waar het begin van de werkzaamheden plaatsvindt. De stichting 'Geloof hoop en liefde' beheert het gebied, dat in 1876 door freule Jeanne van der Bruggen werd nagelaten om aan de armen te besteden. Beetje bij beetje werd het land verkocht. Nu de meeste armoe is verdwenen, vindt de stichting het belangrijk dat de overgebleven 220 hectaren zo goed mogelijk worden beheerd. Ook verkaveling van land om de werken mogelijk te maken hebben de nodige tijd in beslag genomen.

Uitstraling
Om de natuur terug te brengen in de het gebied rondom de Goorloop worden grofweg drie dingen aangepakt. Er worden poelen gegraven om amfibieƫn de mogelijkheid te geven zich te vestigen en te verspreiden. De rivier gaat meer dan vroeger meanderen (meer bochten) en de oevers worden glooiender gemaakt, zodat waterdieren beter uit en in het water kunnen komen. Daarnaast worden en op sommige plaatsen obstakels in de vorm van bomen in de rivier gelegd om de aanwezige waterdieren beschutting te bieden en tevens de stroomsnelheid van het water te verminderen. Een grote eensgezindheid is te bespeuren bij de start van het eigenlijke project, dat ervoor moet zorgen, dat de kleine riviertjes weer de uitstraling krijgen van vroeger en de van nature inheemse planten en dieren kunnen terugkeren in het Laarbeekse landschap.

Afbeelding