Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Inwoners onder de indruk van imposante Kenya-lezing

Redacteur: Ans van de Kerkhof
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aarle-Rixtel - De laatste lezing die het IVN dit jaar hield, werd donderdag verzorgd door Jowan Iven van fotowerkgroep Kiek Nou. Jowan reisde af naar Kenya voor een bijzondere reis, waarbij hij prachtige natuurfoto's maakte. De lezing sluit aan bij de expositie van zijn foto's die nog een aantal zondagen te zien is bij Galerie Berkendijkje.

Big five
Het goed bezette IVN-gebouw raakte volledig in de ban van Afrika door de verhalen van Jowan Iven, geïllustreerd met de meest prachtige beelden. Jowan had zelf nooit gedacht verslingerd te zullen raken aan wildlife. Afrika stond niet eens op zijn verlanglijstje. Landschappen en macro dat is zijn passie. Voor zijn 50ste verjaardag werd hij verrast met een reis naar Afrika met Marijn Heuts, die hij kent van de fotoclub. Het reisdoel was de Masai Mara in Kenya. Als je naar Afrika gaat, dan is de Big Five fotograferen één van de doelen. "Het waren overigens jagers die de uitdrukking Big Five hebben geïntroduceerd", vertelt Jowan. Tot de Big Five behoren de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. "De neushoorn die zo zeldzaam is geworden dat hij niet meer overal voorkomt, ontbreekt nog. De rest van de Big Five heb ik wel mooi op beeld kunnen zetten."

Bijzondere fotoreportage
Schitterende foto's van luipaarden met jongen, hyena's met jongen en prachtig getekende jachtluipaarden verschijnen achter elkaar op het scherm. De aanwezigen worden meegevoerd naar de zonsopkomsten en - ondergangen. Voor sommigen is het een feest van herkenning vanwege een reis die zij zelf gemaakt hebben, voor anderen begint het verlangen om al dat moois ook zelf eens te beleven. Terwijl een foto van een 'kill' op het scherm verschijnt, vertelt Jowan: "Over deze foto twijfelde ik of ik die moest laten zien, maar het is wel de natuur en realiteit. Als dit voor je Jeep gebeurt, is dat een geweldig moment om mee te maken."

Intense belevenis
Tijdens de reis sliepen zij in een tentenkamp midden in het park. "Je hoorde 's nachts wel eens geknaag aan de tent en schudde de tent als er een grote grazer (waarschijnlijk) over de scheerlijnen liep. Ik ben maar niet gaan kijken wat het werkelijk was." Het maakt de beleving nog intenser. Als extraatje maakten zij geheel onverwacht ook nog een big crossing mee. Duizenden gnoes staken de rivier Masai over. Zij trekken het hele jaar door rond achter het frisse gras aan. "Het was een extraatje omdat we eigenlijk buiten het trekseizoen reisden." Jowan vertelt dat ranger zijn in Afrika een gevaarlijke baan is. "Jaarlijks sterven er diverse rangers door de stropers. In verschillende parken worden neushoorns onthoornd om stropen tegen te gaan."

Deze reis was geen once in a lifetime gebeurtenis meer. De volgende reis naar Afrika is al geboekt. "Die gaat naar Zimanga een park speciaal voor fotografen waar de neushoorn zeker nog voorbijkomt."

Afbeelding