Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Kinderlintjes uitgereikt door burgemeester in het bijzijn van de jeugdgemeenteraad

"Wat jullie hebben gedaan, is een Kinderlintje waard"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Daphne van Leuken

Beek en Donk/Gemert – Op Daltonbasisschool 't Otterke werden op de eerste schooldag van deze week twee helden geëerd met een Kinderlintje. Burgemeester Frank van der Meijden reikte de lintjes uit in het bijzijn van de jeugdgemeenteraad en zette daarna koers naar het Commanderij College in Gemert om een jongedame uit Aarle-Rixtel eveneens het Kinderlintje om te hangen.

Opnieuw te gast bij 't Otterke
"Bijna elk jaar worden er op deze school Kinderlintjes uitgereikt", begint de burgemeester zijn verhaal, "en dus wil ik ook even een groot compliment maken naar alle leerkrachten en ouders toe." De speelzaal is goed gevuld en de kinderen reageren enthousiast als Luuk Verboven (8) uit groep 4 door de burgemeester wordt uitgenodigd naar voren te komen. "Luuk, jij hebt een heldendaad verricht, want jij hebt samen met je moeder hulp geboden aan een man die op de grond lag in de Muziektuin in Beek en Donk, of niet Luuk?", vraagt Van der Meijden. "Ja klopt, het was alleen geen man maar een opa", verbetert Luuk de burgemeester, "we hebben hem geholpen, mama heeft de ambulance gebeld en we zijn bij hem gebleven totdat hij in de ambulance werd meegenomen." Dit laatste was reden voor de nabestaanden om van de gelegenheid gebruik te maken Luuk persoonlijk te komen bedanken. "We zijn heel blij dat hij gevonden is. Mijn vader is dezelfde dag nog overleden maar de gedachte dat hij niet alleen was in zijn laatste uren, is voor ons zo prachtig", aldus de zoon. "En daarom heeft de jeugdgemeenteraad besloten dat jij een Kinderlintje verdient", zegt de burgemeester terwijl Luuk het lintje krijgt omgehangen en de oorkonde in ontvangst neemt.

"Maar er is nog iemand hier die iets heeft gedaan dat zo bijzonder is dat het een Kinderlintje waard is", vervolgt de burgemeester. Gijs van der Avoird (9) uit groep 6 wordt vervolgens vriendelijk verzocht naar voren te komen. "Gijs, wil jij misschien zelf vertellen wat jij hebt gedaan?", vraagt Van der Meijden. Gijs vertelt: "Ik heb twee jaar lang mijn haren laten groeien. Dit heb ik gedaan voor mensen die kanker hebben. Sommige mensen met kanker worden kaal en willen een pruik. Ik heb mijn haren gespaard voor een pruik voor kanker." De burgemeester hangt Gijs het Kinderlintje om en reikt hem de oorkonde uit: "Jij hebt laten zien oog en oor voor de medemens te hebben en dat vinden wij een Kinderlintje waard!"

"Je bent een echte held"
Na de uitreiking in Beek en Donk, moest de burgemeester heel even de gemeente uit om een andere Laarbeekse heldin te onderscheiden. Julia Swinkels (12), zat vorig jaar nog op basisschool Brukelum in Aarle-Rixtel maar is inmiddels brugklasleerling op het Commanderij College in Gemert. Een heuse overval tijdens de aardrijkskundeles door burgemeester, jeugdgemeenteraad en haar ouders en zusje, geven Julia in eerste instantie een wat ongemakkelijk gevoel; op de vraag van de burgemeester of ze even naar voren wil komen, antwoordt ze 'Waarom?'. Al snel wordt haar duidelijk dat ook zij in de ogen van de jury een held is. "Wat heb jij vorig jaar voor bijzondere prestatie geleverd? Wil je dat even aan je klasgenoten vertellen?", vraagt de burgemeester Julia. "Ik heb vorig jaar samen met mijn vader de Alpe d'HuZes tweemaal gefietst voor mijn opa die is overleden aan darmkanker", vertelt Julia. "Op die manier hebben we veel geld ingezameld voor het KWF." Ook Julia krijgt daarom een Kinderlintje omgehangen en een oorkonde uitgereikt. "Je bent een echte held", besluit de burgemeester waarop een groot applaus van haar klasgenoten volgt.

Afbeelding