Afbeelding
Foto: Ingezonden

Deze week: Jan van Gerwen

Redacteur: Martin Prick

Jan werd geboren in 1931 in Gemert. In 1959 vond hij in Beek en Donk zijn grote liefde Mien Habraken, in de volksmond bekend als Mien de Kunning (De Koning). Hun eerste woning was boven de kruidenierszaak aan de Oranjelaan. Toen ze vier weken waren getrouwd, brandde de woning af. "Niet tot de grond", vertelt Jan, "want we woonden boven." Na een gezellig avondje met jeugdvriend Nico Bekx en zijn vrouw was de combinatie van een te vlug geleegde asbak en de nabijheid van een gasslang funest. Gelukkig werd het huis snel herbouwd en in de tussentijd vonden ze onderdak in de villa van René en Trix van Asten. "Wij konden zelf geen kinderen krijgen, had de dokter verteld en daarom paste mijn vrouw veel op de kinderen van dat gezin." Daarnaast was Jan met zijn kennis van het biljartspel een graag geziene gast in de biljartkamer van de villa van René.

Centra
Jan is op dat moment nog steeds rijschoolhouder in Gemert. Dat is al vier jaar zijn kostwinning, maar het loopt niet zo goed. "Ik werd er veel te zenuwachtig van", vertelt Jan. "Ik moest toen iets anders en ging meehelpen bij schoonvader in het bedrijf." Zo komt er een einde aan de rijschool van Jan, die hij op 23-jarige leeftijd in 1954 begint. Na een jaar of 6 boekjes (met bestellingen) ophalen en boodschappen bezorgen, hoort Jan van één van de klanten dat Piet Jaspers uit Beek wil stoppen met de bakkerij en dat het huis al te koop staat. Hij is te laat; buurman Harrie van de Heuvel heeft het pand gekocht, maar Jan kan dit huren. Zo begint hij in een klein winkeltje, waar nog grote oude bakken achter de toonbank zitten, van waaruit de suiker, vermicelli en rijst los wordt verkocht. De bakkerij van Piet Jaspers leek namelijk veel op een kruidenierswinkel, want vroeger kon je bij de bakker van alles kopen. Harrie van de Heuvel, de naburige aannemer en eigenaar van het pand verbouwt de winkel en zo ontstaat de nieuwe winkel onder de vlag van winkelketen Centra. Bij veel oudere inwoners van Beek staat Jan van Gerwen daarom ook bekend als 'Jan de Centra'. Nadat Jan alle benodigde diploma's haalt mag hij voortaan voorverpakt vers vlees gaan verkopen. Na een grote verbouwing ontstaat zo de eerste Beekse supermarkt.

Chauffeur
Na een groot aantal gelukkige jaren in de Centra en de komst van twee onverwachte kinderen, Ruud en Olga, gaat het steeds minder. Jan krijgt last van zijn knieën. Het is te wijten aan een meniscusoperatie, die hij moest ondergaan in de tijd dat hij voetbalde. In 1982 is het afgelopen met de winkel en komt Jan Linders naar Beek. Jan van Gerwen gaat een aantal uren per week werken als bezorger bij Tommy's tuincentrum. Later is hij een van de eerste chauffeurs bij het nieuwe 'Taxi Laarbeek', opgezet door Wim Sterken. Hij werkt er tot hij 72 jaar oud is en het taxibedrijf stopt. Omdat hij dan nog steeds niet denkt aan stoppen met werken is hij tot zijn 76 jaar nog verbonden aan het koeriersbedrijf van Henk Coppens als freelance-chauffeur. Hier stopt het werkzame leven van deze kleurrijke Beek en Donkenaar met de vele ambachten. Op het moment geniet Jan aan het Molenveld van zijn oude dag. Biljarten is nog steeds zijn hobby. De MooiLaarbeekKrant wenst Jan alle goeds toe.

Afbeelding