Pater de Leeuwstraat

Voor 1939 heette de Pater de Leeuwstraat Hoogerwoudscheweg. Tijdens de raadsvergadering van 7 maart 1939 vroeg het raadslid Willemen in de rondvraag waarom men indertijd deze straat zo genoemd heeft. Diverse mensen hadden hem gevraagd wat de naam eigenlijk betekende en waar die vandaan kwam. Hij moest daarop het antwoord schuldig blijven.. Hij vroeg dan ook waarom in plaats van de naam Hoogerwoudscheweg niet de naam van een voor de gemeente verdienstelijk persoon genomen was om hem zo te eren. Hij stelde voor de naam van deze straat te wijzigen in de Pater de Leeuwstraat. Het curieuze is echter dat een jaar eerder beslist was om de weg die in de volksmond Kanaaldijk genoemd werd Hoogerwoudscheweg te noemen. Deze weg liep naar de Hoogerwoudsche bossen in de gemeente Erp. Vandaar de naam.

Burgemeester van Nispen tot Pannerden sputterde enigszins tegen. Straatnamen die eenmaal ingevoerd zijn, dienen naar zijn mening niet te snel weer gewijzigd te worden. Wethouder van de Elzen viel hem echter in deze af en stelde dat het een vergissing was geweest geen straat naar Pater de Leeuw te noemen, wat wel met Pater Becanus was gebeurd. Hij vond dat deze fout hersteld diende te worden. Volgens hem liepen er nog (studie)beurzen die door pater De Leeuw waren gesticht. Aldus geschiedde.

Wie is nu Pater de Leeuw? Waltherus de Leeuw werd eind vijftiende eeuw geboren. Hij moet uit een redelijk voorname familie zijn geboren, want hij ging in Leuven studeren en werd daar priester gewijd. Uiteindelijk werd hij hoogleraar in de rechtsgeleerdheid aan dezelfde universiteit, waar hij door zijn geleerdheid de nodige roem vergaarde. In Leuven nam hij de naam Waltherus de Beke of Beka aan. Hij is hier echter het meest bekend geworden vanwege het feit dat hij studiebeurzen instelde. Jongens uit zijn geboorteplaats, waarvoor hij steeds belangstelling was blijven koesteren, mochten met een dergelijke beurs gaan studeren. Naar hem is indertijd de Beek en Donkse mavo en lhno-school genoemd.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder