Afbeelding
Foto: Johan Maas

Joep Beckers

Voorgaande penhoudster, Patricia Maas, weet waar ze 'De Pen' moet achterlaten. Ze overvalt Joep Beckers met 'het gele gevaarte' en doet de mededeling dat hij voldoende heeft om over te vertellen. Patricia heeft helemaal gelijk. Verhalen heeft Joep uit Beek en Donk genoeg, over de scouting of het bouwen van kerststallen in de Leonarduskerk. Deze keer kiest hij voor een andere grote liefde, de Marywood Country Dancers.

Je ziet er prachtig uit Joep. Ben je een actieve danser bij de Marywood Country Dancers?
"Actief bij de club ben ik zeker. Tijdens optredens bedien ik de knoppen van het geluid. Graag zou ik mee willen dansen, maar mijn ene been wil niet meer zo goed. Als ik een rondje draai, val ik om. Da's niet zo handig als je met een groep aan het Line dansen bent. Achter de mengtafel ben ik goed op mijn plek. Marywood Country Dancers is een grote vriendengroep. Bijna iedereen kan met ons meedoen, jong en oud."

Country Dance is toch iets uit de Verenigde Staten?
"Daar komt Country Dance oorspronkelijk vandaan. In de jaren '90 werd het populair in Nederland. Verschillende groepen werden er opgericht. Hier in Laarbeek is nog steeds een aantal clubs actief. Onze vereniging is opgericht in Mariahout. Marywood is een vrije vertaling van de naam Mariahout. In Mariahout woonden veel mensen die in de jaren '50 naar Canada geƫmigreerd zijn. Sommigen noemden hun geboortedorp Marywood. Onze dansers komen niet alleen uit Mariahout, maar uit heel Laarbeek en omstreken."

Hoe zijn de Marywood Country Dancers ontstaan?
"Voorheen lag aan de Mariastraat het uitgaanscentrum Slaats (waar nu het wok-restaurant is). Eigenaar Sjors Slaats wilde graag dat er in zijn zalen gedanst werd. Hij benaderde Els Robbescheuten en Tiny van de Burgt. Deze dames waren al actief in de danswereld en grepen deze kans vol enthousiasme aan. De groep startte met repetities op donderdagavond. Het werd zo'n succes dat er in die tijd ook een jongerengroep was onder leiding van Erik van Rossum. Tegenwoordig komen volwassenen twee keer per week bij elkaar. Op zondag bij Dave van der Burgt in Beek en Donk en donderdag repeteren we in de Vresselse Hut in Nijnsel. We beginnen eigenlijk om acht uur en om half elf is de repetitie afgelopen."

Jullie beginnen eigenlijk om acht uur? Wat bedoel je daarmee?
"We bieden vanaf half acht een extra half uurtje aan. Voor mensen die sommige dansen nog lastig vinden. Elke twee weken wordt er een nieuwe dans aangeleerd. Een foxtrot is gewoon een foxtrot, maar bij Line Dance heb je steeds weer andere patronen die je op de dansvloer maakt. Dat moet je echt goed oefenen. Een patroon moet eerst goed in je hoofd zitten en uiteindelijk zakt het af naar je benen."

Joep Beckers geeft de Pen door aan Dinie Kweens uit Aarle-Rixtel. Over twee weken zal haar verhaal in De MooiLaarbeekKrant verschijnen.