Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Wat vinden de Laarbekenaren van de Zwarte Pieten-discussie?

"Zwarte piet moet zwart blijven"

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk - De discussie rondom het sinterklaasfeest is weer in volle gang. De inwoners van Laarbeek zijn er duidelijk over; Zwarte Piet moet zwart blijven. Bijna de helft van de ondervraagden vindt een schoorsteenpiet dan ook géén goed alternatief voor Zwarte Piet, dat blijkt uit onderzoek van TipMooiLaarbeek.

Zowel de inwoners, als de sinterklaascomités uit de dorpen in Laarbeek willen dat de discussie ophoudt en vinden dat het sinterklaasfeest met rust gelaten moet worden, zodat de kinderen gewoon kunnen genieten. Paul Geene, van het sinterklaascomité in Aarle-Rixtel, laat weten dat zij zich niet mengen in de Zwarte Pieten-discussie. "Die hele discussie is nu van toepassing, door een paar volwassenen. Maar het is een kinderfeest en dat moet ook zo blijven." De inwoners zijn het daarmee eens. 'Want de laatsten die moeite zullen hebben met de kleur van de Pieten, zijn de kinderen zelf'.

Gerrit van Kaathoven, werkgroep intocht Sint-Nicolaas Lieshout, is uitgesproken over de discussie. "Sinterklaas is een echt Hollandse traditie waar nooit het woord discriminatie is voorgekomen, tot een paar jaar terug dan. Het is en blijft een discussie waarin iedereen wel zijn gelijk kan halen, maar laten we samen proberen om deze oer-Hollandse traditie zo lang mogelijk in stand te houden."

"Over de discussie kunnen wij ook kort zijn", laat Hugo van Schijndel, Sinterklaas in Beek en Donk, weten. "Niemand is verplicht om aan dit kinderfeest deel te nemen of naar de intocht en de rondrit door het dorp te komen. Als ze niet willen, laat ze dan lekker thuis blijven en zich nergens mee bemoeien of protesteren. Te belachelijk voor woorden wat dat optreden van die paar mensen (in verhouding) kost. Wij laten onze medeburgers toch ook vrij in het vieren van het Suikerfeest en het slachtfeest." Volgens Hugo ligt de oplossing bij de overheid. "Ik denk dat de slappe hap in den Haag er gemakkelijk een eind aan kan maken door het als een cultureel erfgoed te benoemen, dan is dat gezeik meteen afgelopen!"

Alleen roetvegen geen goed alternatief
Bijna de helft van de inwoners (42%) is het zeer oneens met schoorsteenpiet als alternatief voor Zwarte Piet. 'Laat alles toch zo als het jaren is geweest'. Annie Vorstenbosch, sinterklaascomité Mariahout, legt het praktische nadeel van schoorsteenpieten uit. "Met alleen roetvegen wordt het moeilijker om de bekende mensen uit het dorp zo onherkenbaar mogelijk te schminken."

"In de grote stad wonen mensen vaak in een flat of hebben ze hele wijken met stadsverwarming, als de pieten daar door de schoorsteen kruipen zullen zij daar alleen roet vegen aan over houden. In een plattelands dorp, zoals de vier kernen van Laarbeek zijn, stoken de bewoners nog heel erg vaak de houtkachel, tja als daar de pieten doorheen kruipen dan komen ze er roet zwart uit", zegt Gerrit van Kaathoven.

Toch hebben ze in Mariahout en Aarle-Rixtel besloten om de Zwarte Pieten dit jaar helemaal bruin te schminken. "Bruin vinden wij persoonlijk iets vredelievender dan zwart", vertelt Paul Geene.

Geen gekleurde Pieten
Als het écht niet anders kan dan vinden de inwoners dat schoorsteenpiet een beter alternatief is dan al die verschillende gekleurde Pieten. 'Daar raken de kinderen alleen maar van in de war. Gekleurde Pieten kunnen een thema zijn, maar ze zijn niet geschikt voor de basis. Hoe leg je aan je kinderen uit dat de Pieten groen of geel zijn? Met zwarte roetvegen kan je nog een verhaal verzinnen dat Zwarte Piet door de schoorsteen komt. Dat verhaal is al vanuit vroeger zo'.

"De discussie over Zwarte Piet is vooral gaande in de grote steden en het zijn altijd dezelfde die op tv hun mond open doen over Zwarte Piet, maar de gewone burgers hoor je nauwelijks", zegt Annie Vorstenbosch. De hele discussie ligt namelijk anders in dorpen. De inwoners van Laarbeek vinden het helemaal niet erg dat Zwarte Piet zwart is. Zij zijn juist heel gehecht aan de kleur. 'Als de Zwarte Pieten niet meer zwart zijn, dan doen wij niet meer mee aan het Sinterklaasfeest. Bij Sinterklaas horen Zwarte Pieten', aldus de ondervraagden.

Zwarte Piet in de toekomst
Hoe de toekomst voor Zwarte Piet er concreet uit gaat zien, weten we niet precies. Wel weten we dat er aanpassingen zijn gedaan, zo zijn bijvoorbeeld de oorringen achterwege gelaten en ook de rode lippen zijn weg. Alleen gaat er nog wel een flinke tijd overheen voordat Zwarte Piet radicaal gaat veranderen.

Maar de conclusie voor nu is duidelijk. Volgens de inwoners van Laarbeek is de Zwarte Pieten-discussie één grote onzin en moeten ze van onze mooie Nederlandse traditie afblijven. 'Laten we ophouden over racisme en discriminatie, want daar denken alle kinderen echt niet over na.'