Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Maatschappelijk betrokken gasten aan tafel

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Politieke Partij De Werkgroep nodigde een keur aan sociaal maatschappelijk betrokken gasten uit en zat donderdag 24 november samen met hen aan tafel. Organisator René van Heugten: "'s Avonds aan tafel vinden vaak mooie gesprekken plaats, daarom leek ons dit een goede setting om te praten over de mooie initiatieven die er in Laarbeek zijn."

"Meer uit mensen halen"
Tussen de broccolisoep, hutspot en pudding luisterden de gasten naar de vrijwilligers die zich inzetten voor sociale initiatieven. André Brugman is kookvrijwilliger bij Hospice de Populier in Bakel en bereidt samen met andere vrijwilligers smaakvolle maaltijden voor de cliënten. "Met het vrijwilligerswerk dat ik voor de Populier doe kan ik iets bijdragen aan de laatste tijd die iemand nog heeft. De waardering die ik voor mijn inzet ontvang, motiveert om er mee door te gaan." Jan Smits, begeleider bij het schilderen bij Howeko haalt zijn motivatie uit het stimuleren van deelnemers. "Presteren is bij Howeko niet belangrijk, maar ik vind het leuk om net iets meer uit de mensen te halen dan ze zelf denken dat ze kunnen." Voor Howeko heeft Jan nog een duidelijke wens: "Er wordt al jaren gepraat over een metaalafdeling, maar daar is op dit moment helaas geen ruimte voor."

"Tekort aan vrijwilligers"
Stichting Super Sociaal uit Helmond is mede-initiatiefnemer van de rijdende winkel in Laarbeek. Bestuurslid Joop van Stiphout: "Ons concept is een opvolger van de voedselbank en voorziet ook in Laarbeek in een behoefte. Mensen zijn zelf met hun eigen budget verantwoordelijk voor hun eigen inkopen, ze krijgen geen standaarddoos waarvan de helft blijft staan. Onze wens is meer vrijwilligers, want daar hebben we op dit moment tekort aan." Voor het vinden van vrijwilligers spreekt Dieuwke Kommerij mensen rechtstreeks aan. Dat werkt volgens haar het beste. Zij biedt hulp aan vluchtelingen in Lieshout en houdt een bevlogen betoog waar de aanwezigen in de zaal muisstil naar luisteren. "Ik kan niet iedereen helpen, maar wel verbinden," is haar motto. Dieuwke overhandigt haar presentatie met een lijst aan vragen en wensen, waaronder ruimte voor het opslaan van ingezamelde spullen, aan De Werkgroep. Die belooft er serieus naar te kijken.

"Dicht bij je eigen kracht blijven"
Marscha Verstappen van zorginitiatief Snoeperij Jantje in Aarle-Rixtel vertelt samen met medewerkers Thijs en Yvonne over de snoepwinkel waar mensen met een verstandelijke beperking een dagbesteding genieten. Marscha's wens is om haar mensen ook buiten Jantje om veilige werkplekken in Laarbeek te bieden om te kunnen werken. Over wat zij tot nu toe bereikt heeft zegt Marscha: "Als je dicht bij je eigen kracht blijft, dan lukt er heel veel." Dat laatste geldt ook voor de vrijwilligers van de Zonnebloem die houden van lekker koken. Toos van der Linden en Annet van Haperen vertellen over het project Gast aan Tafel, waarbij vrijwilligers hun keuken opstellen voor bijvoorbeeld eenzame ouderen. Zij hopen dat dit initiatief opgepakt wordt en uitwaaiert over Laarbeek.

Kruisbestuiving
De opkomst was buiten de leden van De Werkgroep en de sprekers en hun aanhang niet bijzonder groot, maar de gesprekken aan tafel waren zeer geanimeerd. Erik van Haperen namens De Werkgroep: "Een mooi en concreet voorbeeld van kruisbestuiving is dat de aanwezige vluchtelingen hebben gehoord over de mogelijkheden die Howeko biedt voor daginvulling en contact." Andere gasten viel het op hoe het kan dat sommige organisatie voldoende vrijwilligers hebben en anderen juist niet. Maar vooral ook hoe bemoedigend het is om te horen hoeveel goede initiatieven er bestaan.


Afbeelding