Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Volop plezier bij Sinterklaasviering KansPlus

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Beek en Donk - Zondag 27 november vond in Zaal 't Huukske, een grandioze Sinterklaasmiddag plaats voor Laarbeekse mensen met een verstandelijke beperking. De middag werd georganiseerd door KansPlus en opgeluisterd met muziek van de Ekkermuzikanten en Waizenutmar. Sint was zelf met twee zwarte knechten aanwezig.

KansPlus
KansPlus is een landelijke organisatie, die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. Het regiobestuur bestaat uit vijf leden. Voorzitter is Ans van de Kerkhof uit Beek en Donk. "We organiseren samen met een groot aantal vrijwilligers leuke evenementen", vertelt ze. "De Soos, carnaval, een uitstapje en vandaag dus de Sinterklaasmiddag met voor iedereen een cadeautje."

"Heeft de organisatie zelf ook nog iets te wensen?", grapt De MooiLaarbeekKrant. De voorzitter geeft aan dat er binnen de organisatie behoefte is aan jonge vrijwilligers. "En", lacht ze weifelend, "Een Laarbeeks clubhuis zou ook wel leuk zijn!"

Welkom
Annie Vorstenbosch, al jaren met haar man Frits, drijvende kracht achter de organisatie van deze middag, heet iedereen bij binnenkomst persoonlijk welkom. Op de tafels bij de ingang, liggen kleurig ingepakte en genummerde cadeautjes en prijzen voor de loterij. De zaal is geheel gevuld en de bediening van 't Huukske moet alle zeilen bijzetten om iedereen van koffie en vla te voorzien. De Ekkermuzikanten en Wai Zen Ut Mar installeren hun apparatuur. Af en toe galmt een donkere 'test 1-2-3' door de zaal.

Enthousiast
Een veertigtal Kansplussers heeft zich aangemeld. Sommigen zitten in een rolstoel. Het moet voor ouders en begeleiders een hele klus zijn om iedereen veilig hierheen te begeleiden. Spontaan en onbevangen reageren ze op alles wat er om hen heen gebeurt. Eugeniek Vervest en Frans van Duinhoven wonen samen. "Wij zijn allebei zorgenkindjes", zegt ze vrolijk. Yvonne Penninx werd als kleuter geopereerd aan een tumor in haar hoofd. Sindsdien moet zij leven met een verstandelijke beperking. "Maar ik ben er nog wel", lacht ze. "Ik heb aan Sinterklaas een Disney-puzzel gevraagd, daar hoef je niet zo bij na te denken."

Muziek
Om 13.00 uur zetten de Ekkermuzikanten het toepasselijke lied 'Oh, kom er eens kijken' in. Reden voor Freek de Wit om op te veren en als volleerd dirigent voor het orkest te gaan staan. "Ze doen allemaal goed hun best", vertrouwt hij De MooiLaarbeekKrant toe. "Op eentje na, Hans Klessens, die luistert niet!" Waizenutmar zet de meezinger 'Met de vlam in de pijp' in. Het wordt alsmaar drukker op de dansvloer. Beide orkesten verlenen al jaren hun medewerking aan deze middag.

Sinterklaas
Om twee uur betreedt de Sint met twee zwarte knechten de feestzaal. Hij wordt welkom geheten door de inmiddels ook gearriveerde burgemeester en zijn vrouw. Sint neemt alle tijd om met iedereen een praatje te maken en de cadeautjes uit te delen. De Pieten delen kwistig pepernoten uit. De burgemeester vertelt: "Ik ben trots op 'het warme nest' dat Laarbeek biedt aan mensen met een verstandelijke beperking." Het gesprek wordt regelmatig onderbroken. Echte KansPlussers laten de kans niet voorbijgaan om een 'high-five' te maken met de burgemeester!

Iedereen tevreden
Na de loterij verlaten de KansPlussers, beladen met cadeautjes en gewonnen prijzen, de zaal. "Wij hebben ook genoten", zegt een tevreden voorzitter namens de organisatie. "We beseffen echter dat zo'n mooie middag alleen mogelijk is, dankzij de financiƫle ondersteuning van de gemeente Laarbeek en de Rabobank, dankzij zowat de gehele Beek en Donkse middenstand, die voor loterijprijzen zorgde, dankzij de muziek van de Ekkermuzikanten en Waizenutmar, dankzij de gastvrijheid van 't Huukske en vooral dankzij de tomeloze inzet van veel vrijwilligers."

Bekijk alle foto's van deze gezellige middag op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding