Afbeelding
Foto: Ingezonden

Op pad met… de Top 1 Toys

Redacteur: Alexander Brutsaert

Lieshout - Sinterklaas is weer in het land. Een groot feest natuurlijk. Maar dat betekent wel dat er veel cadeaus en lekkernijen gekocht moeten worden. Dat kan onder andere bij de Top 1 Toys. Op een koude middag spreekt MooiLaarbeekTeenz Rik en Erica van Berlo. Zij vertellen over hun werk in hun speelgoedwinkel en de drukte rondom Sinterklaas.

Plaatsgebrek op de boot
Sinds 1990 is Rik de eigenaar van de Top 1 Toys. Hij nam die taak over van zijn vader. Ook zijn vrouw Erica werkt in de speelgoedwinkel. "Je kunt zelf alles bepalen als je eigen baas bent", zegt Rik. "Het leuke is dat je mensen over de vloer krijgt." Rik en Erica hebben zelf twee zonen en zij vierden vroeger ook Sinterklaas. Er werd dan op de kinderen gepast, terwijl Rik en Erica aan het werk waren. Toen zij jong waren, deden hun ouders net alsof Sinterklaas en Zwarte Piet bij de Top 1 Toys cadeaus gingen kopen. "Sinterklaas kon toch niet alles op de boot meenemen, dachten onze kinderen en dus gingen ze ervan uit dat ze bij ons de cadeaus kochten", vertelt Erica. "De kinderen kwamen 's avonds thuis en opeens stonden daar de cadeautjes."

Klanten en cadeaus
"We krijgen ongeveer tussen de tien en vijfhonderd klanten per dag", weet Rik te vertellen. "Nou, vijfhonderd is wel erg veel", lacht Erica. "Drie of vier weken voor Sinterklaas zijn de drukste weken", zegt Rik. Hij laat een folder zien. Hierop staan de cadeaus die korting hebben. De meest gekochte en populaire producten staan ook vermeld. Vooral Hatchimals, pinguïns die uit het ei komen, zijn populair. Je verzorgt deze pinguïn totdat deze uit het ei komt. Hij doet dat door zichzelf uit het ei te pikken. Daarna kun je hem verder verzorgen en ook leren lopen en praten. Hoewel online bestellen steeds populairder wordt, worden de meeste cadeaus nog in de winkel gekocht. Top 1 Toys bestelt ook weleens producten online voor de klanten en natuurlijk voor eigen gebruik. Na Sinterklaas, richting kerst, worden ook veel cadeaus gekocht. "Dat zijn dan vooral cadeaus voor volwassenen, zoals spellen en puzzels." Rik en Erica vervolgen: "Het is wel hard werken tijdens de feestdagen. Kinderen spelen vaak games op de tablet, maar die spullen verkopen wij niet zo veel." De cadeaus zijn voor iedere leeftijd anders. "Technische Lego is bijvoorbeeld meer voor de wat oudere kinderen", vertelt Rik. Cadeaus krijgen blijft natuurlijk leuk. "Het is leuker om een cadeau te krijgen dan een envelop met geld", lacht Rik. MooiLaarbeekTeenz wenst alle kinderen een fijne Sinterklaas met originele cadeaus toe.

Afbeelding