Boerkaverbod

Laatst wordt gevraagd naar mijn mening over een boerkaverbod. Wel beste lezer, dat is letterlijk nogal een ingewikkelde kwestie. Ik zou het graag van de andere kant willen bekijken. Het heeft iets voyeursachtig. De vrouw kan door het soort gaas wel naar buiten kijken, maar niet bekeken worden. Er lijkt helemaal niets mis te zijn met de meeste vrouwen gehuld in doeken. Sommige mensen in ons eigen Laarbeek zijn zo lelijk dat een boerka, of een ander kledingstuk dat het lichaam geheel bedekt, verplicht gesteld zou moeten worden. Zelfs een chador is dan nog te weinig want die laat het gezicht ook nog vrij.

Het is natuurkundig een feit dat een zwarte enigszins los zittende boerka vooral in de zomer goed is voor het lichaam. Door de hitte van de zon warmt de lucht onder de kleding op. Deze warme lucht stijgt op en wordt vervangen door nieuwe lucht. Daardoor ontstaat er een luchtcirculatie die ervoor zorgt dat vocht op de huid sneller verdampt en de huid koeler aanvoelt. Ik heb dit een keer willen voelen maar daar was manlief niet van gediend. Hij wilde alles met de mantel der liefde bedekken, maar om dat nu zo woordelijk uit te voeren. En God mag weten wie er onder de kledij verscholen gaat. Kleren maken de man zou best op kunnen gaan want niemand kan zien of er een man of een vrouw onder de boerka zit.

Boerkadragers volharden dit ook in de vrije tijd. Neem het zwemmen. Daarvoor is een boerkini ontworpen, een samenvoeging van boerka en bikini. Deze zwemkleding bestaat uit een tweedelig badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek. Bij het diploma-zwemmen zijn zij dus al voorbereid op het onderdeel 'met-kleren-aan' zwemmen. Voor P. Skauwe geen pretje; ik voel nog hoe achtereenvolgens het wollen hemdje, de wollen sokken, de kunstlederen schoenen, de korte broek en de borstrok zich volzuigen met chloorhoudend water om te proberen mijn persoontje naar de bodem van het zwembad te doen zinken.

Serieus, waarom zouden we kleding verbieden. Het absoluut ongewenste andere uiterste is dat mensen zich poedelnaakt door een van onze dorpskernen voortbewegen. Voor de meesten van ons stervelingen geldt dat een uiterlijk in Adamskostuum verre blijft van de mannelijke en vrouwelijke fotomodellen uit de Playboy, Velvet of de GayKrant. En stelt u zich eens een raadsvergadering voor waarbij al onze volksvertegenwoordigers ontbloot in de raadzaal verschijnen. Is dat wenselijk? Afgezien misschien van het sportieve afgetrainde goddelijke lichaam van bijvoorbeeld een hardlopende wethouder. Waarschijnlijk worden uit spontaniteit de vijgenbladeren weer tot leven geroepen om de geslachtsdelen kuis te bedekken. Een uitvlucht voor plaatsvervangende schaamte hoort echter weer toe aan een geheel andere religie. Zowaar een boeiend lastig vraagstuk.