Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Frans Biemans

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

Op de dag dat hij precies 24 jaar lang raadslid is (1 december) vertelt Frans Biemans (Fractie Frans Biemans) vol passie over alles wat hem bezighoudt, ook buiten de (lokale) politiek. "Volgend jaar hoop ik bij leven en welzijn mijn 25-jarig jubileum als raadslid te vieren", lacht hij en daarmee is de toon gezet voor een openhartig gesprek.

Frans, wil je jezelf eerst even kort voorstellen?
"Jazeker, mijn naam is Frans Biemans, geboren in Keldonk als negende in een rij van tien kinderen. Op vierjarige leeftijd ben ik in Lieshout komen wonen, mijn vader werd toen brugwachter in het Achterbosch. Ik ben sinds 1977 getrouwd met Leontine en trotse vader van dochter Marleen en tweelingzoons Frank en Willem.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Frans: "Ik ben reeds 37 jaar ambtenaar bij de gemeente Eindhoven. Gestart als bouwkundige en na diverse functies bekleed te hebben thans in dienst als medewerker Algemene Dienst. Bovendien ben ik lid van de Ondernemingsraad van de gemeente Eindhoven. Daarnaast ben ik actief in de lokale politiek als eenmansfractie Frans Biemans."

Frans, volgend jaar zit je 30 jaar in de politiek en hoop je je 25-jarig jubileum als raadslid te vieren. Wat zijn je drijfveren geweest om destijds de lokale politiek in te stappen?
"Het is een hele bewuste keuze geweest, dat vooropgesteld. Mijn omgeving riep al jaren 'Frans, jij moet de politiek in', maar het heeft wel even geduurd voordat ik die stap zette. Toch groeide bij mij het verlangen me in te zetten voor de publieke zaak en iets te betekenen voor de samenleving. Inmiddels heb ik de overtuiging dat ik daadwerkelijk iets kan betekenen", vertelt Frans,"politiek is een (serieuze) hobby en ik doe het graag. Ik heb bijzonder veel waardering voor vrijwilligers en probeer ook altijd aanwezig te zijn bij de uitreiking van een Vrijwilligerspenning. Ik heb gekozen voor de politiek als een vorm van vrijwilligerswerk."

Hoe ben je begonnen?
"Ik ben eerst gaan luisteren op de publieke tribune bij raadsvergaderingen en bij commissievergaderingen in Lieshout. Dit heb ik zo'n tweeëneenhalf jaar gedaan. Eind '89 heb ik me aangesloten bij de partij 'Gelijke Schapen, Gelijke Rechten'. Voor de verkiezingen in 1990 kreeg ik de vierde plek toebedeeld, terwijl de partij met drie zetels in de raad kwam. Door het plotselinge, trieste overlijden van Theo Swinkels - in augustus 1990 - mocht ik alsnog toetreden."

Frans, we zitten hier voor een wand vol wetboeken. Hoe zit dat precies?
Frans lacht: "Het zijn net romans voor mij die wetboeken." Frans blijkt behalve raadslid ook raadsman, ervaringsdeskundige en zoals hij zelf zegt 'amateur-advocaat' te zijn. "Toen ik toetrad tot de politiek, kreeg ik al heel snel het gevoel 'Ik moet iets van rechten weten, anders kan ik geen weerstand bieden tegen de gevestigde orde'. Ik ben me dan ook hobbymatig gaan verdiepen in wetten onder andere op het gebied van algemeen bestuur, ruimtelijke ordening en bestuursrecht. Deze hobby werd een serieuze zelfstudie."

Heb je buiten de politiek nog andere hobby's? Sport of muziek bijvoorbeeld?
"Mijn gezin is mijn grootste hobby. Daarnaast wandel en fiets ik graag in mijn vrije tijd die ik bijna niet heb", lacht Frans. "Ik ben lid van diverse sport- en culturele verenigingen, zoals de wielrenvereniging, voetbalclubs ELI en Mariahout, badmintonclub Lieshout (35 jaar) en van de carnavalsverenigingen in Lieshout en Mariahout. Op maandag en dinsdag wordt er elk jaar carnaval gevierd. Maar ik schaak en schiet ook graag!" Hoezo schieten? "Ik ben lid van het gilde Lieshout-Mariahout en vriend van de gildes in Aarle-Rixtel en Beek en Donk. Schieten is voor mij inspanning en ontspanning tegelijk."

Tot slot Frans, zie je een toekomst als eenmansfractie?
"Ik blijf tot de volgende verkiezingen (2018) wellicht alleen. Maar eerlijk is eerlijk; alleen is ook maar alleen. Je kunt wel je eigen koers varen maar als je het serieus wil aanpakken, heb je het ook ontzettend druk in je eentje. De tijd tussen nu en de zomervakantie ben ik hierover in beraad."

Afbeelding